Voormalig FIFA-baas Havelange (100) overleden

Reacties

Voormalig FIFA-baas João Havelange is dinsdag op honderdjarige leeftijd overleden. De Braziliaanse advocaat en zakenman was tussen 1974 en 1998 voorzitter van de wereldvoetbalbond.

Voormalig FIFA-baas Havelange (100) overleden

Verschillende Braziliaanse media melden dat de voorganger van Sepp Blatter in een ziekenhuis in Rio de Janeiro is bezweken aan een longontsteking. De in mei honderd jaar oud geworden Havelange werd vanwege die aandoening vorige maand al opgenomen.

Havelange was in de jaren zeventig de opvolger van Stanley Rous bij de FIFA en wordt gezien als de grondlegger van de wereldvoetbalbond zoals we die nu kennen, in positieve en negatieve zin. In 2012 bleek uit een onderzoek van Zwitserse justitie dat Havelange 41 miljoen dollar achterover had gedrukt.

Onder zijn bewind zorgde de voormalig olympisch atleet en jarenlang lid van het Internationaal Olympisch Comité er echter ook voor dat de FIFA een commercieel succes werd. In de jaren zeventig werden Adidas en Coca Cola als eerste grote sponsors gestrikt om de toekomst van de financieel noodlijdende FIFA te waarborgen.

Tegen de tijd dat Havelange in 1998 het stokje overdroeg aan Blatter was het WK gegroeid van zestien naar 32 deelnemers, was de opbrengst van de uitzendrechten verveelvoudigd en waren toernooien als de Confederations Cup, het WK voor vrouwen en diverse jeugd-WK's geïntroduceerd.

Bij zijn afscheid in 1998 werd Havelange verkozen tot erelid van de wereldvoetbalbond. In 2013 deed de Braziliaan weer afstand van die titel. De laatste jaren kampte de voormalig topzwemmer en waterpoloër met gezondheidsproblemen, waaraan hij dinsdag op honderdjarige leeftijd bezweek.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.