Verlies draaiende FIFA stemt vóór hervormingen

Reacties

Tijdens het FIFA-congres in Zürich zijn vrijdag hervormingen en veranderingen, al gepresenteerd aan het uitvoerend comité in december, in het statuut van de wereldvoetbalbond aangenomen: 179 stemmen vóór en 22 tegen. De meest in het oog springende verandering is dat de president maximaal twaalf jaar (drie termijn van vier jaar) mag regeren. Over zestig dagen treedt alles in werking.

Verlies draaiende FIFA stemt vóór hervormingen

Die maatregel volgt op de eindeloze termijnen van Sepp Blatter (1998-2016) en João Havelange (1974-1998). De Zwitser en de Braziliaan hadden decennialang de macht over de voetbalwereld. Door middel van de nieuwe FIFA Council wordt de invloed van hun opvolger(s) beperkt. De FIFA-voorzitter zal minder macht hebben en meer een rol als ambassadeur.

De FIFA Council komt in de plaats van het Uitvoerend Comité. Het aantal leden wordt uitgebreid van 24 naar 36. Elke continentale confederatie kiest zijn afgevaardigden voortaan zelf. Zo zijn er voor de Europese lidstaten (UEFA) negen posities beschikbaar. Voordat de voorgestelde leden definitief zitting kunnen nemen in de raad, worden ze eerst onderworpen aan een integriteitscheck.

João Havelange en Sepp Blatter hadden de voetbalwereld ruim veertig jaar in hun greep.
João Havelange en Sepp Blatter hadden de voetbalwereld ruim veertig jaar in hun greep.

Het is allemaal bedacht om van de FIFA een moderne, betrouwbare en professionele organisatie te maken. De wereldvoetbalbond moet een transparant bestuursorgaan worden. Zo is het de bedoeling dat de financiële compensaties van de raadsleden jaarlijks worden gepubliceerd en alle geldstromen worden gecontroleerd. Ook komt er een scheiding van machten. De council zet een strategie uit, het secretariaat voert die uit en legt daarvoor verantwoordelijkheid af. De toetsingscommissie kijkt mee.

Corruptie
Het ontwerp van de hervormingscomissie, geleid door de Zwitserse jurist François Carrard, moet er allemaal aan bijdragen dat de FIFA niet langer een organisatie is waarin corruptie en bedrog hoogtij vieren, maar waarin plaats is voor diversiteit en ook vrouwen een prominentere rol moeten krijgen. Het voetbal moet in al zijn facetten weer centraal staan, en niet de geld achteroverdrukkende officials.

Die hebben er het afgelopen jaar voor gezorgd dat de FIFA volgens eigen berekeningen 550 miljoen euro achterloopt op de begroting voor de periode 2015-18. Vervangend secretaris-generaal Markus Kattner noemde zelf geen oorzaak, maar alle rechtszaken en juridische rompslomp en het afhaken van diverse sponsors sinds de inval van de FBI zijn daarvoor waarschijnlijk verantwoordelijk.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.