Volop Nederlands succes op de Europese velden

Eerder op de avond kon u hier al lezen hoe ADO Den Haag bij de rentree op de Europese velden FK Tauras uit Litouwen op de valreep versloeg en hier hoe Johan Voskamp bij zijn Europese debuut voor zijn nieuwe werkgever Slask Wroclaw voor de winnende treffer tekende. Maar er kwamen in de tweede kwalificatieronde van de Europa League meer Nederlanders in actie. VI zet de verrichtingen van onze landgenoten op een rijtje.

Volop Nederlands succes op de Europese velden

Martin Jol (foto) mocht donderdagavond met Fulham op bezoek bij Crusaders in Noord-Ierland. De voormalig trainer van Ajax zag tot zijn opluchting een kwartier voor het laatste fluitsignaal Bobby Zamora scoren, waarna Danny Murphy vanaf de penaltystip voor de 1-3 eindstand zorgde.

Misschien wel de meest glorieuze prestatie qua Nederlandse inbreng was de monsterzege van AEK Larnaca bij het arme Floriana uit Malta: 0-8. Bij het Cypriotische Larnaca staat de Nederlander Tom Caanen aan het roer. De trainer deed donderdag onder anderen een beroep op Gregoor van Dijk, Kevin Hofland en Edwin Linssen. Laatstgenoemde was een keer trefzeker. Toch was Gonzalo García de meest gevierde man. De voormalig speler van Heracles Almelo, SC Heerenveen en FC Groningen scoorde drie keer onder het toeziend oog van technisch directeur Jordi Cruijff.

Ook Nacer Barazite (foto onder) deed in positieve zin van zich spreken. Hij kroonde zich in het uitduel met FK Rudar Pljevlja (Montenegro) met twee treffers tot man van de wedstrijd namens Austria Wien. De Oostenrijkers wonnen uiteindelijk met 3-0 waardoor de return in Wenen een formaliteit lijkt. <br /><br /> We blijven nog even in Oostenrijk, want ook voor Ricardo Moniz was er goed nieuws. De trainer van Red Bull Salzburg was met zijn ploeg op Letse bodem veel te sterk voor Metalurgs Liepaja: 1-4. Grote man aan de zijde van de Oostenrijkers was Alan, die drie keer trefzeker was. Opvallend was verder de invalbeurt van Leonardo (die overkwam van NAC) en de basisplaatsen van Petri Pasanen en Simon Cziommer, die het laatste doelpunt op zijn naam schreef.

Mark Otten boekte eveneens een zege. Zijn Ferencváros was in eigen huis met 2-1 te sterk voor het Noorse Aelesunds FK. De Nederlandse verdediger annex middenvelder speelde het gehele duel mee.

Bij Anorthosis Famagusta was de Nederlandse inbreng groot. Liefst drie landgenoten maakten het treffen met FK Gagra uit Georgië van begin tot eind mee. Civard Sprockel, Jürgen Colin en Jeffrey Leiwakabessy beschikken na donderdag over een uitstekende uitgangspositie voor het uitduel. Zij wonnen met 3-0.

De enige Nederlander die donderdag met een kater achterbleef na negentig minuten voetbal was Eric Orie. De trainer van FC Vaduz uit Liechtenstein verloor op eigen veld van Vojvodina Novi Sad uit Servië met 0-2.

Volgende week donderdag (21 juli) staan voor alle onze landgenoten de returns op het programma. Wilt u alle uitslagen en doelpuntenmakers van de tweede voorronde in de Europa League zien, bekijk dan het VI-Scorebord. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's