Vitesse wint eindelijk weer dankzij Chinese primeur

Reacties

Vitesse heeft voor het eerst sinds medio januari weer een uitwedstrijd in de Eredivisie gewonnen. Roda JC Kerkrade leek overeind te blijven tegen de Arnhemmers, maar die pakten in de extra tijd toch nog de drie punten dankzij Yuning Zhang: 1-2. De negentienjarige spits is de eerste Chinese doelpuntenmaker in de Eredivisie.

Vitesse wint eindelijk weer dankzij Chinese primeur

Vanwege de matige resultaten van de laatste weken kreeg trainer Rob Maas de laatste weken veel kritiek te verduren. Niet alleen vanwege het aanhoudende geschuif in de defensie, ook omdat Valeri Qazaishvili tot zijn onvrede in de spits moest opdraven bij afwezigheid van de geblesseerde Dominic Solanke en de verhuurde Abiola Dauda. Tegen Roda mocht de Georgiër weer op zijn vertrouwde nummer 10-positie spelen, maar ook daar was hij weinig gelukkig.

Op de momenten dat Qazaishvili in de buurt kwam van het doel, aarzelde hij meestal te lang en strandde een veelbelovende aanval vroegtijdig. Izzy Brown, in Limburg de nieuwe spits van Vitesse, toonde zich een stuk slagvaardiger. De negentienjarige Engelsman (foto) aarzelde in de 34ste minuut geen moment toen de Roda-defensie hem de vrijheid gaf om een lange bal van Maikel van der Werff aan te nemen en schoot de bal resoluut in de verre hoek.

Vitesse had tot dan toe alleen gevaar gesticht via Milot Rashica, maar vond aan de hand van Brown steeds vaker de weg naar het doel. Vlak na de 0-1 bracht hij Lewis Baker in stelling, meteen na rust miste hij een uitgelezen kans om Benjamin van Leer opnieuw te passeren en tien minuten voor tijd eindigde zijn afstandsschot via een hand van Van Leer op de lat. Daarom mocht Roda blijven hopen op een goed vervolg op de verrassende 5-0 zege bij Heracles Almelo.

Vitesse vier het openingsdoelpunt van Izzy Brown in Kerkrade.
Vitesse vier het openingsdoelpunt van Izzy Brown in Kerkrade.

De in de winter aangetrokken Mike van Duinen en Rydell Poepon waren vorige week bij drie van de vijf Roda-goals betrokken en zorgden met hun diepgang en opportunisme ook nu weer voor gevaar. Keer op keer liep het spitsenduo op ballen achter de Arnhemse defensie. Desondanks hoefde Vitesse-doelman Eloy Room voor rust alleen in actie te komen toen Georgi Zhukov een enorme kans kreeg na een verre inworp van Henk Dijkhuizen.

Het trekken en sleuren van de twee Roda-spitsen betaalde zich na een uur toch uit. Nadat supersub Maecky Ngombo het veld in was gekomen, schoot Van Duinen de bal zonder nadenken in de verre hoek. Poepon stond aan de basis van de tweede competitiegoal van de voormalige ADO-spits door de bal langs Kosuke Ota en Arnold Kruiswijk te frommelen. De tot voor kort minst productieve Eredivisie-ploeg had zelfs nog kunnen winnen, maar Jordy Buijs kopte vlak voor tijd tegen de paal.

De drie punten gingen daarna toch nog naar Arnhem. De twee minuten daarvoor in het veld gekomen Zhang - de vervanger van Brown - ontsnapte aan de aandacht van Buijs en Arjen Swinkels en kopte raak. Guram Kashia stond met een prima voorzet aan de basis van het winnende doelpunt. Twintig minuten eerder had de als rechtsback spelende captain dat nog verzuimd toen hij de bal volledig miste na een foute uitworp van Van Leer, maar hij maakte die fout dus nog goed.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.