Vitesse moet door donkerrode cijfers vrezen voor straf UEFA

Reacties

Vitesse heeft in het seizoen 2012/13 een verlies van 24,5 miljoen euro geleden. Daarmee werden zelfs de negatieve cijfers van een voetbaljaargang eerder (22,7 miljoen euro) overtroffen.

Vitesse moet door donkerrode cijfers vrezen voor straf UEFA

De netto-omzet van de Arnhemmers steeg van 11,5 naar 11,7 miljoen euro. Ondertussen groeiden de bedrijfskosten explosief van 29,6 naar 34,3 miljoen. De personeelskosten namen in een jaar tijd met tien procent toe, de overige bedrijfskosten stegen met ruim twintig procent.

Aangezien eigenaar Alexander Chigirinskiy (foto) het negatieve resultaat dekt, zijn er geen directe financiële problemen voor de Arnhemse club. Als Vitesse dit seizoen de financiën niet op orde krijgt, dreigt er een sanctie vanuit de UEFA. De huidige Financial Fair Play-regels, waarbij clubs bepaalde kosten zoals voor de jeugdopleiding mogen aftrekken, stellen dat een club in drie jaar tijd maximaal 45 miljoen euro verlies mag leiden. Vitesse heeft over de eerste twee meetmomenten al een verlies van 42,9 miljoen euro geleden.

Door het vertrek van Marco van Ginkel (naar Chelsea) en Wilfried Bony (naar Swansea City) lijken de kosten van Vitesse voor het lopende boekjaar grotendeels gedekt.
Door het vertrek van Marco van Ginkel (naar Chelsea) en Wilfried Bony (naar Swansea City) lijken de kosten van Vitesse voor het lopende boekjaar grotendeels gedekt.

Wil Vitesse mogelijke sancties voorkomen, variërend van een boete tot uitsluiting van Europese competities, dan mag het nog maximaal twee miljoen euro verlies maken. Voor dit seizoen lijkt dat te gaan lukken. De Arnhemmers hebben extra inkomsten met de transfers van Wilfried Bony en Marco van Ginkel (samen goed voor zo'n twintig miljoen euro) en namen deze winter bewust afscheid van dure krachten als Jonathan Reis en de tweeling Anderson en Alex Santos da Silva. Zo werd er extra financiële ruimte gecreëerd.

Gevaar
Op de langere termijn dreigt er wel gevaar. In het seizoen 2015/16 mag het gezamenlijke verlies nog maar maximaal dertig miljoen euro bedragen. Vorig jaar liet Vitesse al weten dat de Financial Fairplay-regels zorgen baarden en dat er een nieuwe shirtsponsor moest komen. De Amerikaanse commercieel directeur Peter Gansler werd hiervoor aangesteld, maar vooralsnog blijven de extra inkomsten uit.

Algemeen directeur Joost de Wit laat aan Voetbal International weten dat Vitesse de risico’s van het Financial Fair Play-systeem onderkent en bezig is om de cijfers te normaliseren. Niet alleen voor komend seizoen, maar ook voor de lange termijn.

Volgens De Wit heeft de Arnhemse club de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de sportieve prestaties en betaalde de club daar een flinke prijs voor. De komende jaren moeten gebruikt worden om de inkomsten en uitgaven te normaliseren. De focus zal daardoor nog meer komen te liggen op de scouting en de eigen jeugd.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.