Vitesse krijgt op de valreep loon naar werken tegen flets Ajax

Het leek er lang op dat Ajax en Vitesse in Amsterdam met 0-0 gelijk zouden spelen, maar in de negentigste minuut gingen de Arnhemmers er alsnog met de terechte overwinning vandoor: 0-1.

Vitesse krijgt op de valreep loon naar werken tegen flets Ajax

Op één dag na exact een jaar geleden was Vitesse in De Arena veel te sterk voor de Amsterdammers. Het werd toen 0-2. Stefano Denswil, die in dat duel zijn Eredivisiedebuut maakte, had toen alle mogelijke moeite met Wilfried Bony. De Ivoriaan maakte beide Arnhemse doelpunten en was daarmee verantwoordelijk voor de laatste competitienederlaag van Ajax in eigen huis. Ook zaterdag was Vitesse de betere ploeg.

Ajax startte met Ricardo van Rhijn en Daley Blind weer op de beide backposities, terwijl Christian Poulsen terugkeerde op het middenveld. Bij Vitesse speelde oud-Ajacied Jan-Arie van der Heijden weer centraal in de defensie, de andere tien namen waren hetzelfde als vorige week. In de, overigens weinig verheffende eerste helft, kreeg Vitesse de grootste kans.

Chelsea-huurling Lucas Piazón legde de bal na een knappe actie terug op Mike Havenaar, maar de boomlange spits zag zijn schuiver via ploeggenoot Renato Ibarra en Ajax-keeper Jasper Cillessen uiteindelijk door Poulsen van de lijn worden gehaald. Kort voor rust kwam Ajax voor het eerst tot een paar uitgespeelde aanvallen. Thulani Serero bereikte Viktor Fischer (foto) met een balletje door de lucht, maar de Deen volleerde naast het doel. Even daarna speelde Fischer de bal het strafschopgebied in en liepen Serero en Blind elkaar in de weg.

Speldenprikjes
Meteen na rust kreeg Ibarra een enorme kans op 0-1. Ontsnapt aan buitenspel stoomde hij ongehinderd op richting het Ajax-doel, maar Cillessen redde prima op de stift van de Ecuadoriaan. Na wat speldenprikjes van Blind en Kolbeinn Sigthórsson waren wederom Ibarra en Piazón dicht bij een treffer, terwijl Vitesse-captain Guram Kashia aan de andere kant bijna een eigen doelpunt maakte.

Ook daarna bleven de Arnhemmers sterker, hoewel Sigthórsson in de slotfase nog bijna 1-0 binnenschoot. Zijn inzet met links werd echter ternauwernood uit het doel geranseld door Piet Velthuizen. Iedereen had zich al verzoend met 0-0, zeker toen Velthuizen in de slotminuut een kopbal van Siem de Jong geweldig uit het doel dook, maar in de tegenaanval maakte Valeri Qazaishvili 0-1 nadat Nicolai Boilesen knullig de bal had verspeeld. In de extra tijd trof Ajax via Lasse Schöne nog de paal, waardoor het bij 0-1 bleef.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen