Vitesse krijgt klappen van ontketend FC Groningen

FC Groningen heeft Vitesse op overtuigende wijze over de knie gelegd. De ploeg van trainer Erwin van de Looi overdonderde in eigen huis Vitesse, wat resulteerde in een 3-1 overwinning.

In het eerste half uur had FC Groningen al vijf opgelegde kansen voor het doel van Piet Velthuizen, die zijn tweehonderdste Eredivisieduel speelde. Filip Kostic, Richairo Zivkovic, Nick van der Velden en Tjaronn Chery vonden Velthuizen op hun weg. Waar Zivkovic na 25 minuten van dichtbij faalde, rondde hij een kwartier daarvoor wel bekwaam af.

De talentvolle spits, die volgend seizoen de overstap maakt naar Ajax, maakte dankbaar gebruik van de misser van Vitesse-aanvoerder Guram Kashia en omspeelde eerst doelman Velthuizen om vervolgens soepel binnen te schieten. Na de treffer van de zeventienjarige aanvaller was het wachten op het tweede doelpunt van de Groningers.

Dat bleeft uit, terwijl Vitesse vanuit het niets op fraaie wijze de gelijkmaker aantekende. Na een knappe loopactie van Christian Atsu werd doelman Marco Bizot verslagen met een subtiele stift. Ondanks de tegenvaller vlak voor de rust pakte FC Groningen de draad goed op in de tweede helft.

Christian Atsu laat doelman Marco Bizot kansloos.

Met snelle aanvallen over de zijkanten werd de defensie van Vitesse (met middenvelder Marko Vejinovic) continu onder druk gezet. Vitesse deed wel iets terug via Mike Havenaar en Atsu, maar kon geen moment overtuigen op het slechte speelveld in stadion Euroborg. Van der Velden en Chery bekroonden het sterke spel van de thuisploeg.

Uit een hoekschop in de 56ste minuut tikte Van der Velden, na het wegglijden van Vitesse-middenvelder Davy Pröpper, simpel binnen bij de tweede paal. Kort na de 2-1 bepaalde Chery met een droge knal de eindstand. Bij zijn treffer in de verre hoek ging de verder uitstekend keepende Velthuizen niet helemaal vrijuit.

Door de overwinning houdt Groningen, dat de tweede zege boekte in dit kalenderjaar, uitzicht op de plaatsen die rechtgeven op de play-offs om Europees voetbal. Groningen bezet de negende plaats met één punt minder dan nummer acht PEC Zwolle.

Vitesse kan nog even genieten van de derde plaats, maar loopt de kans weg te zakken, omdat PSV en Feyenoord de Arnhemmers kunnen passeren. PSV kan dat vanavond al bij winst op Roda, Feyenoord komt volgende week in actie tegen Heracles.