Vitesse en NEC maken er gezapige vertoning van

In een zeer matige vertoning hebben Vitesse en NEC de punten gedeeld. Van een echte Gelderse derby was tijdens deze editie geen moment sprake. Het eindigde zoals het begon in Arnhem: 0-0.

NEC speelde gewaagd in Gelredome. Vanwege een blessure van Ramon Zomer had coach Mario Been gekozen voor een systeem met slechts drie verdedigers. In de beginfase leidde dat ertoe dat de gasten een overwicht hadden, maar nadat Vitesse zich had ingesteld op de speelwijze van NEC ontstond een oersaaie wedstrijd.

Veel balverlies en weinig kansen, dat was wat het publiek in Arnhem kreeg voorgeschoteld. Een doelpunt had de wedstrijd kunnen openbreken. Patrick Pothuizen, constant uitgefloten door de Vitesse-aanhang, leek voor dat scenario te gaan zorgen. De routinier scoorde, maar de treffer werd afgekeurd omdat de hoekschop van Lasse Schöne eerst over de achterlijn zou zijn geweest.

Dat die situatie het hoogtepunt van de eerste helft vormde, sprak wat dat betreft boekdelen. Vitesse bakte er in de eerste helft weinig van en kwam pas na rust in de buurt van het NEC-doel. Debutant Dalibor Stevanovic kopte naast en Claudemir vond met een goed schot doelman Gábor Babos op zijn weg.

In de laatste tien minuten zette Vitesse aan voor een offensief. De Arnhemmers werden dreigend, maar NEC-debutant Mitchell Burgzorg maakte tot twee keer toe attent een aanval onschadelijk en Stevanovic miste nog twee goede kopkansen. Verder vermaakten de toeschouwers zich alleen nog met een totaal mislukte hoekschop van Schöne.

Vitesse schiet het minst op met het gelijkspel. Het team van trainer Theo Bos blijft degradatiekandidaat. NEC staat achtste in de Eredivisie.