Vitesse blijft hopen, degradatie Willem II bijna zeker

Vitesse heeft zich hersteld van de sof in De Kuip. De Arnhemmers bleven zonder problemen in het spoor van de topdrie door hekkensluiter Willem II kansloos te laten (3-1). De Tilburgers lijken degradatie niet meer af te kunnen wenden.

Willem II bleek een welkome tegenstander voor Vitesse, dat na de kansloze nederlaag van vorige week bij Feyenoord een succes goed kon gebruiken in de strijd om de tweede plaats.

Willem II kwam zondag in het stuk niet voor in Gelredome. Al na 25 minuten had Vitesse een beslissend gat geslagen. Mike Havenaar opende in de negende minuut van dichtbij de score, waarna Wilfried Bony de genadeklap gaf op aangeven van de niet zelfzuchtige Theo Janssen.

Met zijn 31ste doelpunt van het seizoen, dat werd ingeleid door een fout van Sofian Akouili, overtrof de Ivoriaan de hele Willem II-selectie. De teller van de Tilburgers stond dit seizoen namelijk voor de wedstrijd in Arnhem op dertig treffers.

De hoop bij de gasten op een ommekeer was in de tweede helft al heel snel verdwenen. Genero Snijders en Nicky Hofs – beiden met een Vitesse-verleden – stonden slechts vijftien seconden in het veld als verse krachten bij Willem II toen Van Ginkel de 3-0 op het scorebord bracht.

De voorsprong maakte Vitesse gemakzuchtig. Willem II profiteerde daar in de 78ste minuut van. Nota bene Snijders passeerde keeper Piet Velthuizen na een diepe pass van Tim Cornelisse, die vanaf 2000 vier jaar de kleuren van Vitesse verdedigde. Het bleek niet meer dan een opleving van Willem II, dat de wedstrijd niet spannend kon maken met een tweede treffer.

Door het resultaat is Vitesse verzekerd van Europees voetbal volgend seizoen. Alleen is de vraag nog in welk toernooi aangezien de achterstand op nummer twee PSV - en een plaats in de voorronde van de Champions League – slechts twee punten is.

Voor Willem II is directe degradatie naar de Jupiler League bijna onontkoombaar. Om via de nacompetitie alsnog te ontsnappen moeten de Tilburgers in de laatste twee wedstrijden vier punten goed maken op VVV-Venlo. Willem II speelt nog tegen Ajax (komende zondag) en AZ.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.