Herstelde Bony in Arnhem op jacht naar record Machlas

In de aanloop naar de 32ste speelronde in de Eredivisie duikt Voetbal International als vanouds in de statistieken. Zondagmiddag staan Vitesse en Willem II tegenover elkaar in de Gelredome.

Herstelde Bony in Arnhem op jacht naar record Machlas

VITESSE - WILLEM II

Vitesse is reeds tien thuisduels op rij ongeslagen in de Eredivisie. De Arnhemmers wonnnen de laatste vier duels in het Gelredome (FC Groningen 2-0, FC Utrecht 2-0, PEC 2-1 en NAC 3-0).

Willem II won zijn laatste uitwedstrijd op 1 november 2009 (0-1 bij RKC Waalwijk). Inmiddels wacht de club al 43 uitwedstrijden op een zege in de Eredivisie.

Indien Wilfried Bony (36 goals in alle competities) scoort dan verbreekt de Ivoriaan het clubrecord van Nikos Machlas uit 1998 met meeste doelpunten in één seizoen voor Vitesse.

Vitesse kwam afgelopen weekend (tegen Feyenoord, 2-0 verlies) tot slechts één doelpoging. Ze evenaren daarmee het laagterecord van AZ uit dit seizoen.

De Alkmaarders kwamen op 25 november 2012 ook niet verder dan één poging. Ook dit was tegen Feyenoord. AZ verloor dat duel met 2-0.

Vitesse is tien thuisduels op rij ongeslagen tegen Willem II (W7, G3).

De Tilburgers wonnen voor het laatst op 7 april 2001 van Vitesse met 1-2 (doelpunten Willem II waren van Mariano Bombarda en Denny Landzaat en Sikora scoorde voor Vitesse).

Willem II kan de eerste ploeg worden sinds FC Dordrecht (1993 en 1995) die binnen drie seizoenen twee keer degradeert.

Vitesse verdedigt het meest efficiënt tot nu toe. De Arnhemse defensie kreeg 37 goals te verwerken op 415 doelpogingen tegen (8,92 procent).

Ook aanvallend draait Vitesse een goed seizoen. Van de 365 doelpogingen leverden er 63 een doelpunt op (17,26 procent).

Willem II scoort het minst in de Eredivisie (dertig treffers), maar krijgt ook de meeste tegentreffers (68).

Met deze 68 tegentreffers op 384 doelpogingen tegen verdedigt Willem II met een percentage van 17,71 procent het minst efficiënt van alle clubs in de Eredivisie.

Willem II-clubtopscorer Aurélien Joachim (zes goals) scoorde voor het eerst dit seizoen twee duels op rij (SC Heerenveen 3-2 en Roda 2-1).

Vitesse is nog in de race om het puntenrecord (zeventig) uit het seizoen 1997/98 te evenaren. De Arnhemmers (nu 61 punten) moeten dan de resterende drie duels winnen. <br /><br /> NOOT: Alle stats hebben betrekking op reguliere Eredivisiewedstrijden

Samenstelling: Willem van Beeren en Jasper Steppé
Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's