Vitesse bezorgt Twente tiende verlies op memorabele avond

Reacties

FC Twente is op de avond dat een faillissement werd afgewend hard onderuit gegaan op bezoek bij Vitesse. Terwijl vanuit Enschede het nieuws doorsijpelde dat de gemeenteraad instemde met het reddingsplan dat bestond uit een garantstelling van 32 miljoen euro kreeg het sportief dramatische seizoen een vervolg. De Tukkers gingen met 5-1 onderuit en staan nog altijd zestiende.

Vitesse bezorgt Twente tiende verlies op memorabele avond

In de openingsfase deelden de bezoekers wel af en toe een speldenprikje uit, maar leek de ploeg van trainer René Hake meer met het hoofd bij de raadsvergadering in Enschede. In de tiende minuut kon Valeri Qazaishvili (foto boven) op aangeven van Kevin Diks Vitesse op een 1-0 voorsprong zetten. Zijn kopbal verdween met een boog over doelman Joël Drommel, die door de schorsing van Nick Marsman weer onder de lat plaatsnam: 1-0.

Tien minuten later verdedigde Twente opnieuw niet goed en kon Milot Rashica zomaar oprukken richting het doel. Drommel toucheerde zijn harde schot in de korte hoek nog wel, maar kon de 2-0 niet meer voorkomen.

Ziyech
Terwijl in het uitvak inmiddels was doorgedrongen dat de club gered was, toonde Twente ook op het veld beterschap. Vitesse zakte volledig weg en kreeg daar op slag van rust de rekening voor gepresenteerd. Hakim Ziyech kon in zijn mogelijk laatste wedstrijd voor Twente op aangeven van Jerson Cabral zijn tiende competitiedoelpunt in het dak van het doel schieten: 2-1. De aanvoerder van Twente werd daarmee niet alleen de meest waardevolle speler van dit Eredivisie-seizoen, net als Feyenoorder Dirk Kuijt is hij nu bij vijftien goals direct betrokken, maar zorgde ook dat Twente loon naar werken kreeg. Eerder was hij zelf met een vrije trap al dicht bij een treffer en kreeg Felipe Gutiérrez twee grote kansen.

Na rust gaf Twente het duel in een tijdbestek van vier minuten volledig uit handen. Eerst liet doelman Drommel zich de kaas van het brood eten bij een hoge bal. Dominic Solanke stond op een meter van de doellijn vlakbij de goalie, maar kon al vallend toch de bal in het doel krijgen. Drommel trad daarbij op z'n zachtst gezegd halfslachtig op en verzuimde de bal uit de lucht te plukken: 3-1. Drie minuten na die goal was het duel al gespeeld. Rashica liet zijn tweede goal van de avond aantekenen met een schot in de korte hoek. Denys Oliinyk bepaalde in de slotfase de einstand met een kopbal op 5-1. Peet Bijen kwam net te laat om die treffer te voorkomen.

Omdat FC Twente ook na zeventien duels dit seizoen nog zonder uitzege is, staat de ploeg van Hake nog altijd maar op dertien punten. Nummer zeventien SC Cambuur kan bij een zege op Excelsior dit weekend dus langszij komen. Hekkensluiter De Graafschap heeft acht punten minder. Het is dus kraakhelder dat Twente, dat vanavond al de tiende nederlaag van het seizoen leed, na de winterstop nog vol aan de bak zal moeten om degradatie te voorkomen.

Debutant
Hoe anders is de situatie van Vitesse. De ploeg van Peter Bosz, die voor de 250ste keer op de bank zat als hoofdcoach van Vitesse, rukte in ieder geval voor even op naar de vierde plaats. Daarmee is de formatie uit Arnhem voorlopig dus the best of the rest achter de traditionele topdrie. In de slotfase werd nóg een mijlpaal bereikt. Invaller Mitchell van Bergen (zestien jaar, drie maanden en 22 dagen) werd de jongste Vitesse-debutant ooit bij de Arnhemmers.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.