Vitesse bewijst Maas goede dienst in winters Leeuwarden

Rob Maas heeft zijn eerste wedstrijd als trainer van Vitesse opgeluisterd met een zege. Op een besneeuwd veld werd afgerekend met SC Cambuur (0-2).

Toen het in de loop van de eerste helft steeds harder begon te sneeuwen in Leeuwarden, gingen de omstandigheden steeds meer gelijkenis tonen met die van het onderlinge duel vorig seizoen. Een klein jaar geleden won Vitesse met 2-0, maar in geen enkel opzicht is dat team te vergelijken met het elftal van nu. Liefst acht andere namen verschenen bij de bezoekers aan de aftrap en op de bank zat een andere trainer.

Maas, die werd doorgeschoven tot hoofdverantwoordelijke na het vertrek van Peter Bosz naar Maccabi Tel Aviv, zag zijn elftal uitstekend aan de wedstrijd beginnen. Mede door het onzekere ingrijpen van de Cambuur-verdediging, waar Darryl Lachman zijn rentree maakte op de Nederlandse velden, kregen de Arnhemmers tal van kansen. Izzy Brown verscheen tot twee keer toe in een kansrijke positie voor Leonard Nienhuis en Valeri Qazaishvili schoot twee keer over nadat hij nanaf de zestien vrij kon aanleggen.

Izzy Brown kreeg in de openingsfase twee grote kansen om Vitesse op voorsprong te zetten tegen SC Cambuur.

Waar de goals voor rust ondanks de vele kansen uitbleven, was het na rust meteen raak. Martijn van der Laan haalde de bal nog van de lijn nadat Qazaishvili de keeper had omspeeld, maar in de rebound mikte Milot Rashica wel binnen. Wederom Brown kreeg nog een grote kans om de marge te verdubbelen, maar de beste kansen vielen intussen al aan de overkant.

Scheidsrechter Eric Braamhaar haalde zich de woede van de fans op de hals door bij een handsbal van Arnold Kruiswijk geen penalty te geven aan Cambuur, dat zelf al zeven strafschoppen tegen kreeg dit seizoen. Sander van de Streek leek vrij voor Eloy Room beter voor eigen succes te kunnen gaan, terwijl hij tevergeefs probeerde af te leggen aan Jack Byrne. De meevoetballende Room zorgde ook voor wat hachelijke momenten, waar hij voor rust ook al met zijn verre uitkomen ontsnapte na geklungel bij Shiran Yeini en Maikel van der Werff.

Het leeggeknokte Cambuur kreeg in de laatste minuut de 0-2 nog om de oren na handig gepingel van Qazaishvili, waarmee de uitslag uiteindelijk precies hetzelfde werd als tijdens de vorige sneeuwwedstrijd tussen deze twee ploegen. Vitesse verdringt Heracles Almelo van plek vier, Cambuur staat voorlaatste.