Villa vernedert Arsenal, Van Wolfswinkel scoort bij debuut

Arsenal is met een valse start begonnen aan de Premier League. Thuis was Aston Villa te sterk. Op de andere Engelse velden lieten de debuterende Nederlanders een goede eerste indruk achter.

Arsenal - Aston Villa 1-3
In een uitverkocht Emirates Stadium begon de thuisploeg voortvarend. Aston Villa, met Ron Vlaar in de basis en Leandro Bacuna op de bank, werd flink onder druk gezet en speelde de bal in een te laag tempo rond. Daar tegenover stond dat Arsenal het tempo juist hoog hield; het duurde dan ook niet lang voordat de Londenaren het eerste doelpunt van het seizoen maakten.

Alex Oxlade-Chamberlain werd weggestuurd en speelde met buitenkant voet de zich goed vrijgelopen Olivier Giroud aan, die vervolgens knap binnentikte. Maar waar Arsenal in de beginfase zo sterk was, ging het na ruim twintig minuten in de fout. Doelman Wojciech Szczesny haalde Gabriel Agbonlahor onderuit en kwam nog goed weg dat hij geen rood kreeg voor het neerhalen van een doorgebroken speler.

De bal ging wel op de stip; Szczesny hield de poging van Christian Benteke nog in eerste instantie, maar in de rebound kopte de spits alsnog binnen. Na rust kantelde het duel steeds meer. Arsenal was minder gevaarlijk, terwijl Aston Villa juist op stoom kwam. Zo schoot Fabian Delph kort na rust buiten bereik van Szczesny op de paal.

Na een uur ging het mis bij Arsenal. Opnieuw kreeg Villa een strafschop; Agbonlahor werd onderuit gehaald door Koscielny, die geel incasseerde voor het vergrijp. Benteke koos dezelfde hoek en verschalkte Szczesny nu in één keer. Het werd nog lastiger voor Arsenal toen Koscielny enkele minuten later zijn tweede gele prent van de wedstrijd ontving.

Met tien man kwam Arsenal nog wel dichtbij: zo schoot Santi Cazorla, via de vuisten van Brad Guzan, op de lat. Benteke verkwanselde in de slotfase nog een goede mogelijkheid op een hattrick. Uiteindelijk besliste Antonio Luna het duel. Eén-op-één met Szczesny schoot hij vijf minuten voor tijd onberispelijk raak. Direct daarna mocht ook Bacuna nog zijn debuut maken namens Villa.

Sunderland - Fulham 0-1
Jozy Altidore is er bij zijn debuut voor Sunderland niet in geslaagd om trefzeker te zijn. De eerste competitiewedstrijd van Sunderland ging met 0-1 verloren van Fulham. De ploeg van Martin Jol, waar Maarten Stekelenburg in de basis begon, stond in de eerste helft onder druk. De reden dat The Cottagers niet met een achterstand de eerste helft afsloten, was het uitstekende keeperswerk van Stekelenburg.

Maarten Stekelenburg maakte zijn officiële debuut voor Fulham

Met name Altidore had moeite om de keeper te passeren, wat hem uiteindelijk ook niet lukte. Fulham was in tegenstelling tot Sunderland een stuk effectiever. Pajtim Kasami maakte op aangeven van Damien Duff het enige doelpunt van de wedstrijd.

Overigens was er nog een anticlimax voor de Fulham-supporters, aangezien Stekelenburg de wedstrijd niet kon afmaken in verband met een schouderblessure. Zijn vervanger David Stockdale maakte geen fouten, waardoor de wedstrijd in 0-1 eindigde.

Norwich City - Everton 2-2
Ricky van Wolfswinkel heeft zijn nieuwe ploeg Norwich City een punt bezorgd. De thuiswedstrijd tegen Everton eindigde in 2-2. De Nederlander maakte gelijk bij zijn debuut in de Premier League.

Pas na de rust kwam het duel tussen Norwich en Everton echt op gang. Zes minuten na de hervatting opende Steven Whittaker de score voor de thuisploeg. Norwich mocht slechts tien minuten genieten van de voorsprong, aangezien Ross Barkley de score op aangeven van Seamus Coleman gelijk trok.

Na de gelijkmaker van Everton raakte Norwich het spoor even bijster. Vier minuten na zijn assisterende werk zette Coleman The Toffees op voorsprong. Na een fraaie aanval, die werd gestopt door keeper John Ruddy, was Coleman er snel bij om de rebound te verzilveren: 1-2.

Dat Norwich uiteindelijk alsnog een punt overhield aan de wedstrijd, was te danken aan Van Wolfswinkel (foto onder). De voormalige aanvaller van Vitesse en FC Utrecht, die Sporting Lissabon inruilde voor de Premier League-club, maakte met een mooie kopbal de 2-2.