Vidal de ontbrekende schakel waar Guardiola naar zocht

Reacties

Op weg naar de vijfde halve finaleplaats op rij in de Champions League was het voor de verandering eens niet Robert Lewandowski, Thomas Müller of Arjen Robben die de show stal bij Bayern München. In de kwartfinale tegen Benfica nam Arturo Vidal het voortouw. Zoals gewoonlijk door voorop te gaan in de strijd, maar ook door te scoren.

Vidal de ontbrekende schakel waar Guardiola naar zocht

De transfer van Vidal, voor een slordige 37 miljoen euro, deed afgelopen zomer nog wel wat stof opwaaien. Paste de heetgebakerde Chileen, binnen en buiten het veld regelmatig goed voor een opstootje, wel in het verfijnde voetbal dat Pep Guardiola nastreeft? Maar de Spaanse tacticus zag in de strijder van Juventus juist de ontbrekende schakel voor zijn ploeg, die verder toch vooral ideale schoonzonen als Philipp Lahm herbergt.

Vidal kan bovendien wel wat meer dan schoffelen alleen. Dat bewees de 28-jarige middenvelder door zowel thuis als uit tegen Benfica het eerste doelpunt van Bayern te maken; in München met het hoofd, in Lissabon door een afvallende bal binnen te knallen. En juist met die veelzijdigheid maakt hij het verschil, vindt sportief directeur Matthias Sammer in gesprek met Bild. 'Hij maakt beslissende goals, gaat belangrijke duels aan. Hij beschikt over een mix, die voor ons belangrijk is.'

Arturo Vidal knalt raak in de return van de kwartfinale van de Champions League tegen Benfica.
Arturo Vidal knalt raak in de return van de kwartfinale van de Champions League tegen Benfica.

Zijn winnaarsmentaliteit is misschien wel zijn grootste kwaliteit, stelde oud-doelman Oliver Kahn na afloop bij de ZDF. 'Met zijn aanwezigheid dwingt hij respect af bij de tegenstander. Hij heeft alles. Zijn voetballende kwaliteiten, maar hij is ook iemand die zijn voet niet terugtrekt.' Vidal wil winnen, koste wat kost. 'Ik doe alles om het elftal te helpen en onze doelen te bereiken', zei de hoofdrolspeler zelf na het gelijkspel (2-2). 'Ik hoop dat ik nog vaker doelpunten kan maken.'

Het zal nog even duren voordat Vidal – na woensdagavond op vijf treffers – zijn productie uit zijn periode bij Juventus (48 goals in 171 duels) heeft geëvenaard. Maar ook zonder zijn treffers is hij al van grote waarde voor Bayern. 'Als de spanning stijgt in wedstrijden op het hoogste niveau, is hij een enorm belangrijke speler. Hij is nergens bang voor, klapt er bij elk duel vol op', concludeerde doelman Manuel Neuer. 'Hij is ervaren en gaat voorop in de strijd', vulde talent Joshua Kimmich aan.

Zo'n type speler miste Bayern tijdens de afgelopen twee seizoenen in de Champions League. Toen strandde de ploeg van Guardiola in de halve finale tegen Barcelona en Real Madrid. Met Rey Arturo (Koning Arthur) op het middenveld zou de missie van Spaanse coach - afscheid nemen met de titel die zijn periode bij Bayern compleet zou maken – zomaar eens kunnen slagen. De Cup met de Grote Oren is toevallig ook nog een van de weinig ontbrekende prijzen op het palmares van Vidal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.