VI Vandaag: wie volgt Figo, Ginola en Van Praag?

Reacties

Wat staat er vandaag allemaal op de voetbalagenda? De redactie van Voetbal International opent de dag met een vooruitblik op de hoofdpunten.

VI Vandaag: wie volgt Figo, Ginola en Van Praag?

  1. FIFA-deadline: zijn er nog verrassingen op komst?

Wie werpen zich nog meer op als uitdager voor Sepp Blatter? Om mee te doen aan de verkiezing om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond (FIFA) hebben de kandidaten de steun van vijf nationale bonden nodig. De deadline voor de definitieve aanmelding is vastgesteld op 29 januari, vandaag dus. Michael van Praag presenteerde woensdag zijn plannen, maar hij neemt het niet alleen op tegen Blatter.

Concurrentie is er ook van Jérôme Champagne, Luis Figo, David Ginola en de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein. Vandaag wordt duidelijk of deze zes uitmaken wie er op 29 mei verkozen wordt tot FIFA-voorzitter. Of zullen er nog meer kandidaten volgen? Wie zou er volgens jullie een goede opvolger van Blatter zijn?

  1. VI Premium

VI Premium is uw persoonlijke toegang tot de complete voetbalwereld. Hier vindt u bijna alle verhalen uit de VI en meer. Vandaag weer aandacht voor de toernooien om de Azië Cup en Afrika Cup, die nauwlettend worden gevolgd door Chris Tempelman. Ook verschijnen woensdag verschillende verhalen uit de nieuwe VI.

Ook verschijnen er vandaag weer enkele verhalen uit de nieuwe editie van Voetbal International, zoals een reportage van Yoeri van den Busken over FC Dodrecht en Excelsior. Ook komt columnist Ronald de Boer uitgebreid aan het woord over onder meer De Klassieker, waarbij hij zijn broer Frank - trainer van Ajax - niet spaart. 'Van de traditionele topdrie speelt Ajax het minste voetbal. '

Lid worden? Dat kan hier. Voor abonnees is VI Premium gratis.

  1. Onrustig ADO op zoek naar spelers

De overname van ADO Den Haag werd deze week definitief afgerond, maar voorlopig zal de rust in de Hofstad niet terugkeren. Vandaag zal tijdens de aandeelhoudersvergadering gedwongen afscheid worden genomen van vrijwel de gehele raad van commissarissen, alleen Jan-Willem Wigt wordt niet de wacht aangezegd, en grootaandeelhouder Mark van der Kallen. Overigens is de verwachting dat Hui Wang, de nieuwe Chinese eigenaar, bij het overleg aanwezig zal zijn.

Ondertussen heeft ADO nog vijf dagen om de selectie te versterken, want maandag is de transferdeadline. Slaagt de club erin om, ondanks de onrustige situatie in Den Haag, de selectie te versterken? Met slechts één punt voorsprong op de zestiende plaats, die aan het einde van dit seizoen deelname aan de play-offs om promotie/degradatie betekent, kan de club wel wat vers bloed gebruiken.

Verslaggever Freek Jansen maakte voor de VI van deze week een uitgebreide reportage over ADO Den Haag. Dit artikel is uiteraard te lezen via VI Premium.

  1. Op 28 januari in... 2003

Matchfixing lijkt iets van de laatste jaren, maar vandaag twaalf jaar geleden wordt Gong Jianping veroordeeld tot tien jaar cel. De voormalig FIFA-scheidsrechter, die de bijnaam De Zwarte Fluit heeft gekregen, bekende in 2000 en 2001 voor in totaal ongeveer 45 duizend euro negen keer een competitiewedstrijd in de Chinese competitie te hebben beïnvloed.

Exact twee jaar later, op 29 januari 2005, wordt de naam van Nando Rafael genoemd in het gokschandaal rond de Duitse scheidsrechter Robert Hoyzer. De ex-Ajacied wordt uiteindelijk nooit vervolgd, maar Hoyzer werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en vijf maanden.

Een van de speerpunten van Michael van Praag, die zich maandag kandidaat stelde als FIFA-voorzitter, is de bestrijding van matchfixing. 'Zoals u weet zijn we in Nederland net weer opgeschrikt door ernstige verdenkingen van matchfixing', liet hij woensdag weten bij het bekendmaken van zijn plannen. 'Een enorme bedreiging voor de integriteit van onze sport. Matchfixing vernietigt voetbal aan de wortel. Dus ook wereldwijd zou de bestrijding van matchfixing hoog op de agenda moeten staan.'

  1. Jarig

Willy Dullens - oud-international (1945)
Valeri Qazaishvili - Vitesse (1993)
Romário - oud-speler PSV (1966)
Deniz Türüç - Go Ahead Eagles (1993)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.