VI Vandaag: Atlético ontvangt Real, Cruijff haalt uit

Reacties

Wat staat er vandaag allemaal op de voetbalagenda? De redactie van Voetbal International opent de dag met een vooruitblik op de hoofdpunten.

VI Vandaag: Atlético ontvangt Real, Cruijff haalt uit

Kwartfinale Champions League van start

Vanavond staan de eerste twee wedstrijden in de kwartfinale van de Champions League op het programma. Atlético Madrid en Real Madrid spelen in Estadio Vicente Calderón de herhaling van de eindstrijd van afgelopen seizoen, die na verlenging met 4-1 werd gewonnen door De Koninklijke. Al kwamen beide clubs uit de Spaanse hoofdstad elkaar sinds dat duel in Lissabon al zes keer eerder tegen. En aangezien Atlético geen een van die wedstrijden verloor, zal juist Real azen op revanche.

Juventus hoopt voor het eerst sinds het seizoen 2002/03 - toen het de eindstrijd verloor van AC Milan - weer eens de halve finale van de Champions League te bereiken. De ploeg van trainer Massimiliano Allegri speelt eerst thuis tegen AS Monaco, dat in de achtste finale verrassend Arsenal uitschakelde. Beide clubs kwamen elkaar in 1998 tegen in de kwartfinale. Juve was toen over twee duels de sterkste.

VI Premium: Barça, PSG en United

Op VI Premium lees je vandaag al de eerste verhalen uit VI nummer 14, die pas morgen wordt bezorgd bij abonnees en in de winkels ligt. Zo wordt er teruggeblikt op het duel tussen Manchester United en City. Ook is de nieuwe column van Nico Dijkshoorn vandaag al te lezen op VI Premium, terwijl er vooruit wordt gekeken naar Paris Saint-Germain - Barcelona van woensdagavond.

VI Premium is uw persoonlijke toegang tot de complete voetbalwereld. Hier vindt u bijna alle verhalen uit VI en meer. Lid worden? Dat kan hier. Voor abonnees is VI Premium gratis.

Op 13 april in... 2011

Exact vier jaar geleden was het onrustig in Amsterdam. Ajax wachtte al zeven jaar op een kampioenschap, terwijl op de achtergrond Johan Cruijff bezig was zijn Fluwelen Revolutie van de grond te krijgen. De coup van Cruijff slaagde na een ordinaire machtsstrijd die bijna twee jaar duurde. De hoofdrolspeler zelf snapte niet dat het allemaal zo lang moest duren. 'Als voormalige spelers besluiten de jeugdopleiding onder handen te nemen, moet je als directie je ogen sluiten, dank je wel zeggen en hun plannen gewoon uitvoeren', liet Cruijff exact vier jaar geleden weten.

'Het gaat om mensen die voetbal ademen en weten waarover ze praten. Als voormalige wereldtoppers over voetbal praten, wat zou dan de houding moeten zijn van mensen die er helemaal niets vanaf weten? Het antwoord lijkt me vrij simpel', vervolgde Cruijff, die vond dat er snel actie ondernomen moest worden. 'Ajax heeft al zeven jaar geen landstitel meer gewonnen en de jeugdopleiding stelt weinig voor. Als de club weer toonaangevend wil zijn, moeten er dingen veranderen. Dat vind ik niet alleen, de overige betrokkenen denken er precies hetzelfde over.'

Die landstitel - de dertigste in de clubhistorie - kwam snel goed, ook al bezette de ploeg van trainer Frank de Boer op 14 april 2011 nog de derde plaats in de Eredivisie. Ook de revolutie kwam uiteindelijk van de grond, maar de laatste weken zijn er steeds meer haarscheurtjes te zien. Cruijff maakt zich echter niet zo veel zorgen. 'Er is heel veel ten goede veranderd de laatste jaren en nu is het tijd voor de volgende stap. Dankzij de landstitels van het eerste elftal is de club weer succesvol en gezond geworden, bovendien wordt er uitstekend werk verricht in de jeugdopleiding. De volgende stap is dat die organisaties steeds meer in elkaar overvloeien.'

Het verbaast Cruijff niet dat de onderlinge onvrede juist nu naar buiten komt. 'Dat gebeurt vaker als een topclub een jaar geen kampioen wordt', stelt Cruijff. 'En zeker bij Ajax hoort dit soort dingen er al bij sinds de oprichting van de club. We hebben hier te maken met verstandige jongens met enorm veel voetbalkennis. Nu gaat het om de bereidheid naar elkaar te luisteren en de juiste vervolgkoers te bepalen. Het is niet de bedoeling dat dit gaat escaleren. En daar ben ik ook niet bang voor.'

In de nieuwe editie van Voetbal International komt Cruijff uitgebreid aan het woord.

Jarig

Roberto Ayala - oud-verdediger Valencia (1973)
Michel Mommertz - oud-middenvelder Roda JC, NEC en MVV (1961)
Martín Montoya - verdediger Barcelona (1991)
Gyliano van Velzen - verdediger FC Utrecht (1994)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.