VI Transfertargets: Lacazette, troonopvolger van Benzema

Reacties

De winterse transferperiode is niet de tijd dat hele selecties gerenoveerd worden, maar kan wél uitkomst bieden voor spelers die op het tweede plan geraakt zijn. Welke spelers zijn toe aan een winterse overstap? In VI Transfertargets lichten we steeds een van die transferkandidaten voor de januarimaand uit. Deze keer: Alexandre Lacazette, die bij Olympique Lyon al jaren in de wachtkamer zit.

VI Transfertargets: Lacazette, troonopvolger van Benzema

Lacazette is pas achttien jaar oud als Karim Benzema in de zomer van 2009 zijn toptransfer naar Real Madrid te pakken heeft. De dan pas 21-jarige spits heeft in twee seizoenen 56 keer gescoord voor Olympique Lyon, dat dan met vier titels op rij (2005-2008) nog tot de Europese top behoort. Niemand bij de club denkt dan echter aan Lacazette als opvolger van de clubtopscorer. Die luisteren naar de namen Lisandro López en Bafetimbi Gomis. De Argentijn komt voor 24 miljoen euro over van FC Porto, de lange Fransman voor dertien miljoen van Saint-Étienne.

Pas als Lisandro in 2013 na 82 goals in 166 officiële duels gaat afbouwen in Qatar, komen de kwaliteiten van Lacazette als doelpuntenmaker aan de oppervlakte. De behendige dribbelaar is dan inmiddels al doorgebroken als basisspeler, maar staat vooral te boek als creatieveling en aangever. Bij gebrek aan geld om te investeren kiest trainer Rémi Garde er voor de vleugelspeler centraler te laten spelen in een systeem met twee spitsen aan de zijde van Jimmy Briand of Gomis. Het blijkt een gouden greep. Lacazette scoort 22 keer. Zijn naam als doelpuntenmaker is gevestigd.

Het nummer 10 dat ooit van Benzema was, zit dan al stevig om zijn schouders. Pas als ook Gomis in 2014 vertrekt (naar Swansea City), eist Lacazette de erfenis van zijn voorganger definitief voor zich op. De dan 23-jarige spits maakt in oktober zijn eerste hattrick en beleeft statistisch gezien het beste seizoen van zijn carrière met 31 goals en de topscorerstitel van de Ligue 1 (27 treffers). Lacazette wordt verkozen tot Speler van het Jaar, vóór giganten als Zlatan Ibrahimovic en Edinson Cavani. De dribbels hebben plaatsgemaakt voor doelpunten. De Europese top staat in de rij.

De Ligue 1-productie van Lacazette
2013/14 2014/15 2015/16 2016/17
Lacazette (Lyon) 15 27 21 13
Ibrahimovic (Man Utd) 26 19 38 -
Cavani (PSG) 16 18 19 18
Ben Yedder (Sevilla) 16 14 17 -
Gignac (Tigres) 16 21 - -
Falcao (Monaco) 11 - - 11
Gomis (Marseille) 14 - - 10

Met name het Arsenal van Arsène Wenger wordt genoemd als potentiële gegadigde. Tot ieders verrassing blijft Lacazette zijn club trouw. Het nieuwe contract tot medio 2019, dat aan zijn status van sterspeler beantwoordt, is vooral een poging van de gehaaide voorzitter Jean-Michel Aulas om de transferwaarde van zijn vedette nog verder op te vijzelen. De onderhandelingen vreten dusdanig veel energie bij de spits, dat het ten koste gaat van zijn spel. 'Het was een moeilijke zomer', vertelt hij in november 2015. 'Het deed me beseffen dat er ook slechte kanten aan het topvoetbal zijn.'

Lacazette komt in de eerste acht duels van dat seizoen slechts één keer tot scoren en haalt in september 2015 in een interview met L'Equipe uit naar trainer Hubert Fournier en Aulas. Als hij de draad in 2016 weer oppakt en aan de lopende band scoort in de tweede seizoenshelft, lijkt een transfer in de zomer daarop onvermijdelijk. Maar de koppige Aulas staat die opnieuw in de weg. Lyon komt op 26 juli met een officieel statement dat een bod van Arsenal ter waarde van 35 miljoen euro resoluut is afgewezen. The Gunners grijpen naast hun gedroomde spits. Alweer.

Voorzitter Jean-Michel Aulas laat Alexandre Lacazette alleen vertrekken als Olympique Lyon de absolute hoofdprijs krijgt voor zijn clubtopscorer.
Voorzitter Jean-Michel Aulas laat Alexandre Lacazette alleen vertrekken als Olympique Lyon de absolute hoofdprijs krijgt voor zijn clubtopscorer.

Dit seizoen bewijst Lacazette dat hij geleerd heeft van het verleden. De teleurstelling over het uitblijven van een transfer heeft geen vat op hem. In de eerste drie Ligue 1-duels scoort hij zes keer, inmiddels staat hij op vijftien officiële goals. Dat de clubs daardoor aan hem blijven trekken, deert hem niet. 'Veel namen doen de ronde, dat maakt me blij. Afgelopen zomer waren er een paar erg interessante aanbiedingen, maar de voorzitter heeft het beste met de club voor en zei nee. Ik begrijp dat. De volgende keer is het misschien anders. Dan is het een bod dat hij niet kan weigeren.'

Door het oog van de kenner
Jean-Michel Aulas is de man die Lacazette twee zomers uit de handen van de Europese top heeft gehouden. Waar Benzema al op 21-jarige leeftijd naar Real Madrid vertrok, speelt zijn troonopvolger op 25-jarige leeftijd nog altijd in Lyon. Precies zoals Aulas het wil. 'Als we het over efficiëntie hebben, denk ik dat Lacazette dezelfde kwaliteiten heeft als Benzema. Het verschil zou hem in hun carrière kunnen zitten. Alexandre kan zijn piek bereiken bij Lyon. Karim kreeg de kans om voor zijn droomclub te spelen. Die kans wil ik Lacazette ook geven. Bij Lyon, de club waar hij is grootgebracht.'

Transfergeruchten
De vraag is of Lacazette daar zelf ook zo over denkt. Elke transferperiode weer duikt zijn naam op in de Engelse kranten. Altijd zit daar de naam van Arsenal tussen. Niet geheel onlogisch, gezien de voorkeur van Wenger voor Franse spelers. Maar willen The Gunners nogmaals aan de onderhandelingstafel met Aulas zitten? Ook West Ham United en Liverpool worden met de makkelijk scorende spits in verband gebracht. Of het komende winter al van een transfer komt, valt te bezien. Lacazette zei onlangs zich nu op voetbal te richten en in de zomer aan een transfer te denken.

Bestemming
Lacazette heeft er geen geheim van gemaakt Benzema achterna te willen. 'Iedereen droomt ervan om een carrière als Karim te hebben', zei zijn opvolger vorig jaar tegen Canal+. In dat geval lijkt van de huidige geïnteresseerden Arsenal de beste optie. Zijn komst zou wel eens de definitieve terugkeer aan de top van de club uit Noord-Londen kunnen inluiden. Met Alexis Sánchez en Lacazette zou Wenger een dodelijk duo hebben. En misschien dat de Fransman dan voor vol wordt aangezien bij de nationale ploeg, waar hij tot verrassing en verontwaardiging van velen ontbrak op het EK.

Kostenplaatje
De marktwaarde van Lacazette wordt geschat op veertig miljoen euro, maar een bod van vijf miljoen minder was afgelopen zomer niet genoeg om Aulas te vermurwen. 'Hij is onvervangbaar', klonk het toen. Lyon hekelde de berichtgeving in de media dat Arsenal 48 miljoen euro zou hebben geboden. Een bedrag van dergelijke orde zou wel eens genoeg kunnen zijn om de onvermurwbare Aulas overstag te laten gaan, al zal de clubbaas wellicht nog hoger inzetten. Afgelopen zomer schreef het betrouwbare L'Equipe dat West Ham 52 miljoen over had voor de Franse doelpuntenmaker.

Wat vind jij van Alexandre Lacazette? Kan hij van Arsenal weer een echte kampioenskandidaat maken, of moet de spits van Olympique Lyon ergens anders heen? Login met je VI-account en praat mee.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.