VI Opinie: wie is de ideale opvolger van Blind bij Oranje?

Reacties

Sinds het vertrek van Danny Blind is het Nederlands elftal op zoek naar een nieuwe bondscoach. Die nieuwe trainer staat voor de loodzware taak om Oranje naar het WK 2018 in Rusland te brengen. Wie is de meest geschikte kandidaat?

VI Opinie: wie is de ideale opvolger van Blind bij Oranje?

Transfervrij
Technisch directeur Hans van Breukelen van de KNVB zou zijn vizier kunnen richten op trainers die per direct beschikbaar zijn. De naam die daarbij het meest voor de hand ligt is Frank de Boer. De 46-jarige De Boer was tussen 2008 en 2011 al werkzaam bij Oranje als assistent-trainer, waarna hij zes jaar langs de lijn stond bij Ajax.

Na vier kampioenschappen in zes jaar vertrok hij naar Internazionale, waar zijn dienstverband uitliep op een teleurstelling. Sinds zijn ontslag in november zit hij zonder club. Andere Nederlandse trainers die op het hoogste niveau gewerkt hebben en momenteel zonder club zitten zijn Clarence Seedorf, Ruud Gullit en Fred Rutten.

Over de grens is er ook een aantal transfervrije opties. Roger Schmidt, die indruk maakte door Ajax Europees te vernederen met Red Bull Salzburg, werd door zijn laatste club Bayer Leverkusen begin maart op straat gezet. Ook zijn landgenoot Jürgen Klinsmann heeft momenteel geen werkgever. De 52-jarige Duitser heeft ervaring als bondscoach bij Duitsland en de Verenigde Staten en werkte als trainer van Bayern München op het allerhoogste niveau. Claudio Ranieri is sinds zijn ontslag bij Leicester City eind februari ook beschikbaar.

Bezet
Als de KNVB door de contractsituaties van de trainers heen kijkt, zijn er veel meer kandidaten. Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst en PSV-oefenmeester Phillip Cocu manifesteerden zich in hun spelerscarrière als echte leiders bij Oranje en deden de afgelopen seizoenen ervaring op in de top van de Eredivisie. Ronald Koeman ligt nog tot medio 2019 vast als manager van Everton. In 2014 verkoos de KNVB Guus Hiddink boven de oud-trainer van Ajax, Feyenoord en PSV, die destijds zwaar teleurgesteld reageerde en nu heeft aangegeven niet open te staan voor de vacature.

Ervaringsdeskundigen
Met Dick Advocaat (die aan het einde van het seizoen vertrekt bij Fenerbahçe) en Bert van Marwijk (momenteel bondscoach van Saudi-Arabië) zijn er twee opties met veel ervaring bij Oranje. Ook Louis van Gaal valt in die categorie. De 65-jarige Amsterdammer bracht het Nederlands elftal tot grote hoogten op het WK 2014 in Brazilië met een derde plaats, maar zijn periode bij Manchester United werd niet wat hij ervan gehoopt had. Sinds mei 2016 is hij werkloos.

Staat de ideale opvolger van Danny Blind hier tussen? Of heb jij een betere suggestie? Laat het hieronder weten.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.