VI Opinie: Oranje moet verder zonder Huntelaar

Reacties

In de rubriek VI Opinie krijgen lezers van de website van Voetbal International de gelegenheid mee te praten over prangende en actuele vraagstukken in het voetbal. Deze keer over de invulling van de spitspositie binnen het Nederlands elftal.

VI Opinie: Oranje moet verder zonder Huntelaar

Bondscoach Danny Blind bouwt door de afwezigheid op het EK 2016 aan een elftal dat er in de kwalificatiereeks richting het WK 2018 in Rusland moet staan. De keuzeheer wil vele spelers in actie zien en rouleert in de punt van de aanval veelvuldig. De opvolger van Guus Hiddink heeft in de punt van de aanval (vooralsnog) al afscheid genomen van Robin van Persie, met vijftig goals Nederlands topscorer aller tijden.

De aanvaller van Fenerbahçe werd niet opgeroepen voor de vriendschappelijke confrontaties met Frankrijk (3-2 nederlaag) en Engeland (2-1 winst). 'Ik heb hem de laatste tijd niet gesproken, maar ik zie hem elke week in actie', zei Blind tijdens de persconferentie waarop hij zijn selectie toelichtte. 'Het is nog steeds moeizaam. Het is spelen, dan weer niet spelen. Invallen, uitvallen... Hij maakt meer minuten dan eerder, dat kwam doordat ze op drie fronten streden. Maar het blijft stuivertje wisselen.'

Klaas-Jan Huntelaar leek de tweede spits in de rangorde. De 76-voudig international - met 42 interlandtreffers de nummer twee op de topscorersranglijst van Oranje - zat wel in de selectie voor de twee oefenwedstrijden, maar kwam geen minuut in actie.

Voor Klaas-Jan Huntelaar bleef het afgelopen week bij trainen. De spits kreeg geen speelminuten van bondscoach Danny Blind.
Voor Klaas-Jan Huntelaar bleef het afgelopen week bij trainen. De spits kreeg geen speelminuten van bondscoach Danny Blind.

Blind zag liever Luuk de Jong (81 minuten tegen Les Bleus) en Vincent Janssen (negen minuten tegen Frankrijk en negentig minuten tegen Engeland) aan het werk. Beiden vonden ze één keer het net en Janssen was ook nog de aangever bij de winnende treffer van Luciano Narsingh tegen Engeland.

'Natuurlijk is Huntelaar hier niet blij mee en wil hij graag spelen', lichtte Blind tegen SBS6 voor het duel op Wembley zijn keuze toe. 'Ik heb zijn rol al duidelijk gemaakt: ik weet wat hij kan en hoe hij functioneert. Ik wil nu zien hoe de andere spitsen functioneren.'

'In november heb ik Bas Dost in actie gezien. De afgelopen wedstrijd heb ik Luuk de Jong gezien en nu wil ik Janssen zien', vervolgde Blind, om er aan toe te voegen: 'dat zijn spitsen voor de toekomst.'

Het experimenteren in de punt van de aanval met de jongere Dost (26), De Jong (25) en Janssen (21) lijkt een teken aan de wand voor de al 32-jarige Huntelaar, die voor het laatst in actie kwam op 13 oktober 2015 toen Tsjechië in het EK-kwalificatieduel met 3-2 te sterk bleek.

Moet Blind verder zonder The Hunter? Of moet de keuzeheer ophouden met experimenteren en de spits van Schalke 04 het vertrouwen geven dat hij verdient? 

Log hieronder in met je VI-account en praat mee.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.