VI Opinie: moet het Nederlands elftal verder zonder Blind?

Reacties

Danny Blind ging in zijn zeventiende interland als bondscoach van Nederland voor de zevende keer onderuit. In en tegen Bulgarije verloor Oranje met 2-0, waardoor de WK-kansen slinken en de vraag is of deze nederlaag gevolgen moet hebben voor de positie van Blind.

VI Opinie: moet het Nederlands elftal verder zonder Blind?

De keuze van Blind om de zeventienjarige Matthijs de Ligt als basisspeler te laten debuteren in Sofia pakte volledig verkeerd uit. Na een inschattingsfout van de Ajax-verdediger, die pas 267 minuten ervaring had in de Eredivisie, kwam Bulgarije al na vijf minuten op voorsprong. Spas Delev profiteerde dankbaar van het slippertje van De Ligt. Het bleek een voorbode voor de overwinning van de Bulgaren.

Blind wilde na de wedstrijd niet ingaan op zijn toekomst als bondscoach. 'Nou ja, daar moet ik over nadenken. En daar moet mijn werkgever over nadenken. Ik zeg niet dat ik het bijltje erbij neergooi, maar ik moet daar over nadenken. Ik ben namelijk ongelooflijk teleurgesteld. Ik had al maanden een goed gevoel over deze wedstrijd. Het is heel teleurstellend dat ook grotere spelers niet gebracht hebben wat je verwacht.'

'Zo kan het niet verder', vervolgde Blind. 'Het zal anders moeten en ik moet nadenken. Dit valt rauw op mijn dak, deze nederlaag en de manier waarop. Dat trek ik me aan en dan is het logisch dat ik mezelf in de spiegel ga aankijken.' Een ontslag zou Blind niet verbazen. 'Ik weet hoe de voetballerij werkt. Ik voel het niet aankomen, maar zo werkt het nou eenmaal. Het is aan de KNVB, en ik moet nadenken over mijn functioneren en keuzes. Het is voor mij nu niet het moment om daar al iets over te zeggen. Ik ben ongelooflijk teleurgesteld.'

Nederland blijft door de nederlaag steken op zeven punten uit vijf duels, waardoor de ploeg van Blind vierde staat in Groep A. Frankrijk is koploper met zes punten voorsprong, maar ook Zweden (tien punten) en Bulgarije (negen) doen het aanmerkelijk beter. Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK, terwijl acht beste nummers twee in de play-offs strijden om nog vier tickets.

Onder Blind liep Oranje eerder al het EK mis. Al werd hij pas na zes wedstrijden in de kwalificatiecampagne eindverantwoordelijke toen Guus Hiddink werd ontslagen. Nu dreigt Nederland volgend jaar zomer ook te ontbreken tijdens het WK in Rusland. De druk op de positie van Blind zal daardoor alleen maar toenemen.

Moet de deceptie in Sofia gevolgen krijgen voor Blind? Of is het Nederlands elftal niet gebaat bij een bondscoachwissel? Log in op je VI-account en praat mee!

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.