VI Opinie: KNVB-beker niet meer dan bijgerecht voor topdrie

In de rubriek VI Opinie krijgen lezers van de website van Voetbal International de gelegenheid mee te praten over prangende en actuele vraagstukken in het voetbal. Dit keer over de KNVB-beker.

Dinsdag kwam er een einde aan het bekertoernooi voor PSV, dat na verlenging met 3-2 verloor bij Roda JC Kerkrade. Eerder werden ook Feyenoord en Ajax – net als de Eindhovenaren nog actief in de Europa League – al uitgeschakeld.

Feyenoord moest in de tweede ronde buigen voor Go Ahead Eagles, dat in Deventer met 2-0 te sterk was, en Ajax werd net als PSV in de achtste finale uitgeschakeld. Op eigen veld verloren de Amsterdammers met liefst 4-0 van Vitesse.

Vooral bij Ajax en PSV kregen flink wat basisspelers rust, waardoor het de vraag is hoe serieus de strijd om de KNVB-beker werd genomen. Voor het eerst sinds het seizoen 2008/09 is de volledige traditionele topdrie afwezig in de kwartfinale van het bekertoernooi, terwijl de extra belasting met maximaal zes wedstrijden te verwaarlozen is.

AZ, SC Cambuur, Excelsior, FC Groningen, Roda JC, Vitesse, FC Twente en PEC Zwolle strijden nu om de KNVB-beker, die ook meteen rechtgeeft op een plek in de groepsfase van de Europa League. Voor de overgebleven acht clubs wordt De Dennenappel wél als een onbetwiste hoofdprijs gezien. En dat terwijl er maar één landstitel te winnen is door de topdrie.

De stelling is dan ook: Ajax, Feyenoord en PSV moeten de strijd om de KNVB-beker serieuzer nemen. Log hieronder in met je VI-account en praat mee.