VI Live kijkt terug op een interessante voetbaldag

Om ook tijdens de wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er de rubriek VI Live, waarin de redactie van Voetbal International het WK op de voet volgt.

Hiermee is de VI Live afgesloten

LANDGENOTEN: Bram Nuytinck leek met Anderlecht bij Westerlo op weg naar een nederlaag. De ploeg van Mitch Apau (negentig minuten) en Evander Sno (niet bij de selectie) stond bij rust met 2-0 voor. Toch kwam Anderlecht nog terug tot 2-2, door goals van Gohi Bi Cyriac en Youri Tielemans. Bij Benfica, dat thuis met 2-0 won van Paços Ferreira, mocht Ola John in de 87ste minuut invallen.
LANDGENOTEN: Jeremain Lens heeft zijn eerste speelminuten voor Dinamo Kiev sinds het WK erop zitten. De aanvaller mocht bij een 3-0 voorsprong op bezoek bij Illichivets Mariupol invallen en zag hoe het vrijwel direct 1-3 werd. Dinamo Kiev won uiteindelijk met 4-1 bij de hekkensluiter en staat zelf derde met tien punten uit vier duels.
LANDGENOTEN: WK-ganger Paul Verheagh is met zijn club FC Augsburg tegen een blamage aangelopen. De rechtsback speelde negentig minuten mee in het bekerduel met 1. FC Magdeburg, maar zijn ploeg verloor met 1-0 van de vierdedivisionist. Spits Tim Matavz (ex-PSV) speelde ook de gehele wedstrijd.
LANDGENOTEN: Glynor Plet is met Zulte Waregem tegen een 3-1 nederlaag aangelopen. De Nederlandse aanvaller speelde de volledige wedstrijd. Zulte is bezig aan een slechte reeks. In de laatste vijf officiële wedstrijden (G2, V3) werd er niet meer gewonnen.

18.52 uur: EINDSTAND NEWCASTLE UNITED - MANCHESTER CITY 0-2
Een late treffer van Sergio Agüero bepaalt de eindstand op 0-2. Tim Krul, Daryl Janmaat en Vurnon Anita verliezen dus van de regerend landskampioen.

LANDGENOTEN: Bij Saint-Étienne heeft Ricky van Wolfswinkel zijn debuut gemaakt. De Nederlandse spits mocht in het thuisduel met Stade Reims (3-1 winst) twee minuten voor tijd invallen voor Mevlüt Erdinç, de maker van de 3-1.

18.34 uur: EINDSTAND FC GRONINGEN - HERACLES ALMELO 3-1
FC Groningen wint van Heracles Almelo met 3-1. Tjaronn Chery, Michael de Leeuw en Yoëll van Nieff scoorden voor de thuisploeg. Namens Heracles Almelo deed Illias Bel Hassani wat terug.

18.03 uur: VAN NIEFF SCHIET VRIJE TRAP FRAAI RAAK
Dat is snel! FC Groningen komt een paar minuten na de 2-1 van Illias Bel Hassani alweer op 3-1. Yoëll van Nieff schiet een vrije trap met links prachtig achter keeper Dennis Telgenkamp. Waar er net nog van alles mogelijk was, lijkt FC Groningen nu dicht bij een overwinning.

18.00 uur: BEL HASSANI SCHIET HERACLES TERUG IN DE WEDSTRIJD
Het is weer spannend in Groningen. Aanvaller Illias Bel Hassani legt de bal goed voor zijn linkervoet en schiet hem, via de handen van keeper Sergio Padt, in het doel: 2-1. Met nog een ruim halfuur te gaan is er nog van alles mogelijk in De Euroborg.

17.52 uur: BAYERN MÜNCHEN WINT SIMPEL, NEDERLANDER SCOORT
Het is afgelopen: Bayern München heeft het bekerduel bij derdedivisionist Preussen Münster eenvoudig met 4-1 gewonnen. Er was in dit duel een Nederlander trefzeker, maar het was níét Arjen Robben. Spits Rogier Krohne (27, voorheen onder FC Groningen en FC Emmen) tekende in de voorlaatste minuut voor de 1-4.

17.48 uur: RUSTSTAND NEWCASLTE UNITED - MANCHESTER CITY 0-1
Het doelpunt van David Silva zorgt vooralsnog voor het verschil in Newcastle.

17.38 uur: GOAL: NEWCASTLE UNITED - MANCHESTER CITY 0-1
Newcastle United doet in de eerste helft hard zijn best om het Manchester City lastig te maken, maar desondanks is het de landskampioen die zes minuten voor de rust op voorsprong komt. David Silva passeert Tim Krul na een hoogstandje van Edin Dzeko, die de Spanjaard bedient met een hakbal.

17.31 uur: RUSTSTAND FC GRONINGEN - HERACLES ALMELO 2-0
FC Groningen gaat de kleedkamers in met een 2-0 voorsprong. Heracles Almelo lijkt vooralsnog niet bij machte de tweede zege van het seizoen in gevaar te brengen.

17.20 uur: FC GRONINGEN - HERACLES ALMELO 2-0
Na een vroege wissel bij FC Groningen - Rasmus Lindgren moest na 33 minuten met een blessure naar de kant ten faveure van Michael de Leeuw - maakt diezelfde invaller niet veel later de 2-0 uit een pass van Maikel Kieftenbeld.

LANDGENOTEN: Douglas, in het verleden speler van FC Twente, vertolkte een belangrijke rol tijdens het competitieduel met Arsenal Tula. De verdediger van Dinamo Moskou maakte de openingstreffer in de met 2-1 gewonnen wedstrijd. Quincy Promes wist daarentegen niet te scoren. De voormalige middenvelder van FC Twente won met Spartak Moskou met 1-0 van stadgenoot CSKA Moskou.

17.00 uur: AFTRAP NEWCASTLE UNITED – MANCHESTER CITY
Newcastle United opent het seizoen tegen regerend landskampioen Manchester City en doet dat met drie Nederlanders in de basis. Daryl Janmaat debuteert, terwijl ook Tim Krul en Vurnon Anita starten. Siem de Jong ontbreekt door een blessure. Voorafgaand aan het duel werd er op indrukwekkende wijze stilgestaan bij het overlijden van twee Newcastle United-fans die om het leven zijn gekomen tijdens vlucht MH17.

16.54 uur: GOAL FC GRONINGEN! 1-0
Tjaronn Chery opent na acht minuten de score tegen Heracles. De nummer tien van Groningen, die zijn honderdste Eredivisie-duel speelt, is het eindstation van een vlijmscherpe aanval via Nick van der Velden en Danny Hoesen.

16.46 uur: RUSTSTAND PREUSSEN MÜNSTER - BAYERN MÜNCHEN 0-2
Regerend landskampioen Bayern München leidt halverwege met 2-0 en lijkt hard op weg naar de volgende ronde in het toernooi om de DFB Pokal. Namens Der Rekordmeister zijn Mario Götze en Thomas Müller de doelpuntenmakers.

16.45 uur: AFTRAP FC GRONINGEN – HERACLES ALMELO
De balt rolt in stadion De Euroborg. In Groningen hoopt de thuisploeg de sterke seizoenopening van vorige week tegen Go Ahead Eagles voort te zetten. Heracles daarentegen is op jacht op de eerste punten van dit seizoen.
FC Groningen:
Padt; Hiariej, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff; Lindgren, Chery, Kieftenbeld; Van der Velden, Hoesen, Antonia.
Heracles: Telgenkamp; Te Wierik, Schenkeveld, Zomer, Aktaou; Sibun, Bel Hassani, Fledderus; Tannane, Avdic, Linssen.

16.22 uur: TELEURSTELLEND DEBUUT KOEMAN
In navolging van Louis van Gaal bij Manchester United slaagt ook Ronald Koeman er niet in om te winnen tijdens zijn debuut in de Premier League. De manager van Southampton zag zijn team met 2-1 ten onder gaan op bezoek bij Liverpool.

16.17 uur: EXCELSIOR WINT DANKZIJ LATE STRAFSCHOP
Na de sterke comeback van Go Ahead Eagles is het uiteindelijk toch Exceslior dat aan het langste eind trekt! Scheidsrechter Jeroen Manschot legt de bal op de stip nadat Deniz Turuc wordt neergelegd. Vanaf elf meter bepaalt Sander Fischer direct de eindstand.

16.17 uur: FC UTRECHT VERSLAAT WILLEM II
FC Utrecht wint dankzij de late treffer van Leon de Kogel alsnog van Willem II. De thuisploeg was veel sterker, maar wist het duel pas in de 88ste minuut in het slot te gooien.

16.16 uur: GOAL FC UTRECHT! 2-1
Leon de Kogel stelt vlak voor tijd orde op zaken! De lange aanvaller tikt van dichtbij binnen en dat is niet onterecht.

16.06 uur: GOAL LIVERPOOL - SOUTHAMPTON 2-1
Wat een domper voor Ronald Koeman! Liverpool komt ruim tien minuten voor tijd op voorsprong door Daniel Sturridge. En dat terwijl Southampton na de rust gelijkwaardig is aan The Reds.

16.05 uur: GOAL WILLEM II! 1-1
Vanuit het niets schiet Robbie Haemhouts Willem II op gelijke hoogte. Ruiter keert de inzet van Terrel Ondaan, maar heeft geen passend antwoord op de rebound van Haemhouts.

16.01 uur: GOAL GO AHEAD EAGLES! 2-2
Wat een knotsgekke wedstrijd op Woudenstein! Niets leek een zege in de weg te staan, maar de treffer van doelman Erik Cummins en de rake kopbal van Sven Nieuwpoort bepalen anders.

16.00 uur: AFTRAP PREUSSEN MÜNSTER - BAYERN MÜNCHEN
Zonder Arjen Robben, maar met Holger Badstuber in de basis begint Bayern München het bekerduel met Preussen Münster. Voor de blessuregevoelige verdediger de eerste wedstrijd sinds 1 december 2012. Robben begint op de bank.

15.54 uur: GOAL GO AHEAD EAGLES! 2-1
Wat een goal!! Doelman Erik Cummins trapt uit en scoort!!!! Doelman Jordy Deckers weet niet wat hij meemaakt. Met één stuit belandt de bal in het doel van Excelsior. Een historisch doelpunt, maar ook de aansluitingstreffer! Het belooft een spannende slotfase te worden in Rotterdam.

15.51 uur: GOAL FC UTRECHT! 1-0
FC Utrecht leidt tegen Willem II. In Utrecht opent Jens Toornstra met een bekeken schiot de score.

15.50 uur: DAVIS LAAT GROTE KANS LIGGEN
Steven Davis laat dé kans op de 1-2 liggen. Van dichtbij schiet de middenvelder slap in.

15.45 uur: GOAL EXCELSIOR! 2-0
Daryl van Mieghem zet de marge op twee tegen Go Ahead Eagles. De flankspeler komt naar binnen vanaf de linkerkant en schiet de bal hard en laag in de lange hoek.

15.43 uur: SOUTHAMPTON GELIJK! 1-1
Southampton komt mede dankzij het fraai voorbereidende werk van debutant Dusan Tadic op gelijke hoogte op Anfield. Met een schitterende hakbal zet de voormalige aanvaller van FC Twente Nathaniel Clyne voor het doel van Liverpool.

15.17 uur: RUSTSTAND FC UTRECHT – WILLEM II 0-0
Geen treffers tot dusver in stadion De Galgenwaard, maar saai is het allerminst. De thuisploeg speelt sterk, krijgt kansen, maar laat vooralsnog na om de trekker over te halen.

15.17 uur: RUSTSTAND LIVERPOOL – SOUTHAMPTON 1-0
Southampton-manager Ronald Koeman gaat met een minimale achterstand richting de kleedkamer. Liverpool heeft het betere van het spel en staat op voorsprong dankzij Raheem Sterling.

15:15 RUSTSTAND EXCELSIOR - GO AHEAD EAGLES 1-0
Excelsior leidt halverwege dankzij een fraaie treffer van Jordan Botaka.

15.08 uur: EXCELSIOR KOMT GOED WEG
Marnix Kolder laat dé kans op de gelijkmaker liggen. De aanvaller passeert doelman Jordy Deckers, maar zijn inzet wordt van de lijn gehaald door Exceslior-verdediger Khalid Karami.

15.00 uur: STERKE FASE FC UTRECHT
FC Utrecht is duidelijk de bovenliggende partij in het eerste half uur tegen Willem II. De ploeg van trainer Robbie Alflen domineert, krijgt kansen, maar weet het verschil nog niet uit te drukken in cijfers.

14.59 uur: BOTAKA RAAKT DE PAAL
Opnieuw is het Jordan Botaka die voor gevaar zorgt. De rappe aanvaller van Excelsior schiet bekeken richting de lange hoek, maar vindt de paal op zijn weg.

14.53 uur: GOAL LIVERPOOL-SOUTHAMPTON 1-0
Ruim twintig minuten slaagt Southampton erin de nul te houden, maar de splijtende pass van Jordan Henderson op Raheem Sterling (foto hierboven in duel met Graziano Pellè) wordt de formatie van manager Ronald Koeman te veel.

14.48 uur: GOAL EXCELSIOR! 1-0
Wat een doelpunt! Jordan Botaka (foto hieronder) zet Excelsior op zeer fraaie wijze op voorsprong tegen Go Ahead Eagles. De talentvolle aanvaller maakt met een bekeken hakbal zijn eerste Eredivisie-treffer.

14.30 uur: AFTRAP LIVERPOOL – SOUTHAMPTON
Op Anfield tegen het grote Liverpool maakt Ronald Koeman zijn debuut als manager in de Premier League. De Nederlander gunt zijn aankopen Dusan Tadic en Graziano Pellè direct een basisplaats bij Southampton.

14.30 uur: AFTRAP FC UTRECHT – WILLEM II
Er is afgetrapt in Utrecht. Zowel FC Utrecht als Willem II vecht voor de eerste punten van dit seizoen.
FC Utrecht
: Ruiter; Van der Maarel, Markiet, Leeuwin, Kum; Ayoub, Kali; Janssen, Toornstra, Barazite; Rubin.
Willem II: Meul; Cornelisse, Wuytens, Peters, Heymans; Messaoud, Wuytens, Haemhouts; Ondaan, Andrade, Sahar.

14.30 uur: AFTRAP EXCELSIOR – GO AHEAD EAGLES
Ook de aftrap in Rotterdam is verricht. Hierbij de opstellingen van beide ploegen op Woudestein.
Excelsior: Deckers; Karami, Fischer, Van Diermen, Brito; Auassar, Stans, Kruys; Botaka, Van Weert, Van Mieghem.
Go Ahead Eagles: Cummins; Nieuwpoort, Vriends, Van der Linden, Schenk; Van Ooijen, Overgoor, Türüç; De Sa, Kolder, Schalk.

14.20 uur: AJAX VERSLAAT AZ
In navolging van de overwinning in eigen huis tegen Vitesse wordt ook AZ verslagen. Namens de regerend landskampioen zijn Davy Klaassen, Lasse Schöne en Anwar El Ghazi de doelpuntenmakers.

14.16 uur: GOAL AJAX! 1-3
Anwar El Ghazi beslist de topper door in de negentigste minuut de derde Amsterdamse treffer van de middag aan te tekenen. En hoe! Met een fraai schot in de bovenhoek zet de aanvaller de marge op twee.

14.10 uur: AJAX LAAT KANSEN LIGGEN
Ajax slaagt er niet in om de voorsprong uit te breiden. Aan de kansen ligt het in ieder geval niet. Met name Kolbeinn Sigthórsson krijgt behoorlijk wat kansen om de derde Amsterdamse treffer aan te tekenen. Ondertussen sticht ook AZ het nodige gevaar. Het belooft een spannende slotfase.

14.02 uur: SERERO VOOR BLIND
Trainer Frank de Boer vervangt een kwartier voor tijd de moegestreden Daley Blind. De Oranje-international wordt vervangen voor Thulani Serero.

13.55 uur: GOAL AJAX! 1-2
En nu is het wel raak! Lasse Schöne schiet Ajax op voorsprong. De Deense middenvelder annex aanvaller komt vanaf de linkerkant naar binnen en schiet de bal bekeken voorbij doelman Esteban.

13.50 uur: AJAX VOERT DE DRUK VERDER OP
Ajax heeft duidelijk de touwtjes handen in Alkmaar. De Amsterdammers stichten gevaar via Anwar El Ghazi, Davy Klaassen en Mike van der Hoorn.

13.40 uur: ENORME UITHAAL BOILESEN
Er gebeurt genoeg in Alkmaar. Vlak na de gelijkmaker knalt Nicolai Boilesen van grote afstand snoeihard op de lat.

13.36 uur: GOAL AZ! 1-1
Steven Berghuis schiet snel raak in de tweede helft. De buitenspeler maakt dankbaar gebruik van het knullige balverlies van Nick Viergever en zet AZ op gelijke hoogte.

13.31 uur: EL GHAZI VOOR KISHNA
Anwar El Ghazi los Ricardo Kishna halverwege af in Alkmaar.

13.16 uur: AZ KRIJGT KANSEN, MAAR AJAX LEIDT HALVERWEGE
Ajax kent enkele hachelijke momenten voor het doel van Oranje-international Jasper Cillessen, maar gaat desondanks met een minimale voorsprong richting de kleedkamer. Namens de Amsterdammers is Davy Klaassen verantwoordelijk voor de enige treffer tot dusver.

13.08 uur: SIGTHÓRSSON OP DE BON
Kolbeinn Sigthórsson krijgt van scheidsrechter Kevin Blom de eerste gele kaart van de wedstrijd. De aanvaller van Ajax gaat te hard het duel aan met Simon Poulsen.

12.58 uur: AJAX KOMT GOED WEG
Markus Henriksen heeft vrije doortocht naar het doel van Jasper Cillessen, maar wordt afgesloten vanwege buitenspel. Uit de herhaling blijkt echter dat dit niet het geval is.

12.45 uur: KLAASSEN OPENT SCORE
De goede start van Ajax wordt beloond met een doelpunt. Lasse Schöne stuurt Davy Klaassen weg in de diepte en de middenvelder schuift de bal koelbloedig langs AZ-keeper Esteban.

12.44 uur: AJAX GOED UIT STARTBLOKKEN
Ajax is in de openingsfase de bovenliggende partij in Alkmaar. De Amsterdammers kregen via Ricardo Kishna en Ruben Ligeon twee goede schietkansen, maar doelpunten leverde dat nog niet op.

12.30 uur: AFTRAP AZ – AJAX
De bal rolt in Alkmaar. Vorig seizoen won AZ thuis met 3-2 van Ajax. Kan het elftal van trainer Marco van Basten dat kunststukje herhalen?

Opstellingen:
AZ:
Esteban; Johansson, Gouweleeuw, Wuytens, Poulsen; Gudelj, Henriksen, Ortiz; Berghuis, Tankovic, Hupperts.
Ajax

11.30 uur: OPSTELLINGEN AZ - AJAX
Ajax-trainer Frank de Boer kiest in de topper op bezoek bij AZ voor WK-gangers Jasper Cillessen en Daley Blind. Hierdoor nemen doelman Kenneth Vermeer en Thulani Serero plaats op de reservebank. In de punt van de aanval krijgt Kolbein Sigthórsson de voorkeur boven Arek Milik.

Waar Ajax drie wijzigingen doorvoert, houdt Marco van Basten, de trainer van AZ, vast aan dezelfde elf namen die vorige week Heracles met 3-0 van de mat afveegden. En dus begint de voormalige wereldspits opnieuw met de trefzekere voorhoedespelers Steven Berghuis, Muamer Tankovic en Guus Hupperts.

AZ:
Ajax: Cillessen; Ligeon, Van der Hoorn, Moisander, Boilesen; Klaassen, Viergever, Blind; Schöne, Sigthórsson, Kishna.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter.