VI Live: hoe de laatste Duitse dino toch in leven bleef

Om ook tijdens wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er VI Live, waar het (inter)nationale voetbal op de voet gevolgd wordt.

De laatste 'Duitse dino', 52 jaar onafgebroken in de Bundesliga, is op wonderbaarlijke wijze in leven gebleven. Dit liveblog is nu gesloten, maar alles over de houdini-act van HSV is hieronder uiteraard nog terug te lezen.

21.32 uur: HSV BLIJFT IN BUNDESLIGA
Hamburger SV komt goed weg na de nipte zege op bezoek bij Karlsruher SC, waar Rouwen Hennings in de laatste minuut nog een penalty miste. Pas na de verlenging heeft de Bundesliga-dino zich verzekerd van lijfsbehoud. En dus kan aanvoerder Rafael van der Vaart met opgeheven hoofd Die Rothosen verlaten.

21.24 uur: GOAL HSV
HSV op 1-2: de dino blijft in leven! Nicolai Müller zet Hamburger SV na 116 minuten op voorsprong. Karlsruher moet in de laatste vier minuten twee keer scoren om alsnog te promoveren.

21.12 uur: EERSTE KWARTIER ZIT EROP
De eerste helft van de verlenging leverde niet veel kansen op. Beide ploegen maken zich op voor het laatste kwartier. Vallen er geen treffers moeten strafschoppen uitkomst bieden.

20.51 uur: VERLENGEN IN KARLSRUHE
HSV kruipt door het oog van de naald! Het staat 1-1 dankzij de late gelijkmaker van Díaz. Voor HSV en Karlsruher wacht nu een zenuwslopende verlenging.

20.46 uur: GOAL HAMBURGER SV
Rafael van der Vaart lijkt in de voorlaatste minuut aan te leggen voor een directe vrije trap, maar laat het over aan Marcelo Díaz. Met succes. Vanuit stand schiet hij de bal in de bovenhoek! Voorlopig is HSV gered. Nog vier minuten extra tijd en dan volgt de verlenging.

20.37 uur: SPANNING IN KARLSRUHE
Goede schietkans, paal, bal van de lijn en weer een goede kans voor HSV. Komt de ploeg van Rafael van der Vaart nog langszij? Nog een kleine tien minuten..

20.34 uur: GOAL KARLSRUHER
Wat een domper voor HSV. Reinhold Yabo schiet raak na een subtiele pass van Rouwen Hennings. Ze moeten scoren om een verlenging uit het vuur te slepen.

20.31 uur: LAATSTE KWARTIER
De tijd dringt voor HSV. De Bundesliga-dinosaurus moet scoren om degradatie te voorkomen. Kan Rafael van der Vaart het verschil maken in de slotfase?

20.18 uur: HSV KOMT GOED WEG
Daniel Gordon kan van dichtbij binnenschieten, maar de inzet van de verdediger van Karlsruher vliegt naast. HSV heeft nog een half uur om de score te openen.

20.05 uur: GELE KAART VAN DER VAART
Rafael van der Vaart krijgt de eerste gele kaart van de wedstrijd. De kapitein van HSV gaat wat onbeholpen het duel aan met zijn tegenstander.

20.02 uur: AFTRAP TWEEDE HELFT
Rafael van der Vaart toonde zich zeer bedrijvig als verdedigende middenvelder in de eerste helft. Schuift hij nu wat op voor meer creativiteit voorin? Geen doelpunt betekent na 52 jaar onafgebroken in de Bundesliga (voorlopig) het einde voor HSV op het hoogste niveau.

19.46 uur: RUSTSTAND KARLSRUHER SC - HAMBURGER SV 0-0
Veel spanning, maar nog geen doelpunten. HSV heeft nog 45 minuten om een aftocht van het hoogste niveau te voorkomen.

19.26 uur: SCHIETKANS VAN DER VAART
Rafael van der Vaart krijgt de beste kans van de wedstrijd tot nu toe. Maar zijn schot van afstand, met zijn zwakkere rechter bovendien, wordt gekeerd door Dirk Orlishausen.

19.17 uur: HSV KAN NOG GEEN GAATJE VINDEN
HSV is iets sterker in het eerste kwartier, maar grote kansen blijven vooralsnog uit. Karlsruher SC vindt het wel best zo, bij 0-0 promoveert die ploeg.

19.07 uur: OOK IN HAMBURG VOLLE BAK
Voor supporters van HSV die geen kaartje konden bemachtigen of de reis niet wilden maken, wordt de wedstrijd in de Imtech Arena op groot scherm vertoond. En ook daar is veel animo voor het duel.

19.00 uur: AFTRAP KARLSRUHER SC - HAMBURGER SV
In een bomvol Wildparkstadion is afgetrapt voor dit cruciale duel.

18.55 uur: HSV MOET SCOREN
Na 1-1 in het heenduel moet HSV minimaal een keer scoren in Karlsruhe om niet te degraderen.

18.50 uur: HSV DEGRADEERDE NOG NOOIT
HSV komt als enige Duitse club al 52 seizoenen onafgebroken uit in de Bundesliga. Houdt deze reputatie stand?

18.45 uur: KARLSRUHE AAST OP TERUGKEER IN BUNDESLIGA
Karlsruher SC is ook geen onbekende in de Bundesliga. De club hoopt na zes jaar afwezigheid terug te keren op het hoogste niveau.

18.25 uur: VAN DER VAART IN DE BASIS
Rafael van der Vaart neemt afscheid bij HSV als basisspeler. Tijdens het heenduel bleef hij negentig minuten op de bank. Om 19.00 uur wordt er afgetrapt.

De opstellingen

Karlsruher SC: Orlishausen, Valentini, Gordon, Gulde, Max, Meffert, Krebs, Torres, Yamada, Nazarov, Hennings.
HSV: Adler, Diekmeier, Ostrzolek, Djourou, Rajkovic, van der Vaart, Diaz, Olic, Ilicevic, Holtby, Lasogga.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter.