VI Live: blik terug op de CL- en EL-loting

Reacties

Vrijdagmiddag werd er in Nyon geloot voor de derde voorronde van de Champions League én Europa League. Ajax werd gekoppeld aan Rapid Wien, terwijl AZ en Vitesse het opnemen tegen respectievelijk Istanbul BB en Southampton. Hieronder valt alles rond de loting nog eens terug te lezen.

VI Live: blik terug op de CL- en EL-loting

• Om het liveblog af te sluiten, geven we nog even alle affiches die de Europa League-loting heeft opgeleverd:

• De overige vier groepen worden om beurten geloot. Dat betekent dat Vitesse waarschijnlijk even moet wachten tot het zijn tegenstander kent. Postief voor de Arnhemmers is dat Sampdoria afvalt als opponent. Het Southampton van manager Ronald Koeman is wél de tegenstander van Vitesse. De Arnhemmers spelen op 30 juli uit en op 6 augustus thuis tegen The Saints.

• De loting begint inderdaad met AZ. Dinamo Minsk/Cherno More Varna, Dacia/Zilina en Kairat/Alashkert FC vallen af als tegenstander. AZ loot wél Istanbul BB. Met Semih Şentürk en Emre Belözoglu beschikt de Turkse opponent over twee ervaren internationals.

• De UEFA is begonnen met het uitleggen van de procedures. Als de UEFA de volgorde van de groepen volgt bij de loting, dan weet AZ snel wie zijn tegenstander is.

• We pakken de draad weer op in dit liveblog met de loting voor de Europa League. AZ en Vitesse ontdekken wie hun Europese opponent wordt. AZ zit bij de loting in Groep 1, Vitesse maakt deel uit van Groep 3.

• Aangezien Vitesse niet geplaatst is, kan de ploeg van trainer Peter Bosz gekoppeld worden aan Rubin Kazan, Sampdoria of het Southampton van manager Ronald Koeman. Ook Zorya Luhansk is een van de mogelijke opponenten, net als Legia Warschau/FC Botosani of Randers FC/IF Elfsborg.

AZ krijgt op papier een veel eenvoudige tegenstander in de derde voorronde van de Europa League. De geplaatste Alkmaarders treffen AEK Larnaca, Istanbul BB, Cherno More Varna/Dinamo Minsk, Dacia Chisinau/MSK Zilina of Kairat Almaty/Alashkert FC.

• Het Europese duel met Rapid Wien is een primeur van Ajax, dat de Oostenrijkse opponent nooit eerder trof in een officiële wedstrijd. In totaal nam Rapid Wien het tien keer eerder op tegen een Nederlandse tegenstander. Dat leidde tot zes Nederlandse zeges, één gelijkspel en drie overwinningen voor Rapid.

• Het resultaat van loting voor de derde voorronde voor de Champions League is dus bekend. Ajax treft het Oostenrijkse Rapid Wien. Ajax speelt eerst uit op 28 of 29 juli, op 4 of 5 augustus volgt de return in Amsterdam. Het uitduel betekent voor de Amsterdammers een terugkeer naar de plaats waar ze twintig jaar geleden voor het laatst de Champions League wonnen.

• De UEFA zet voor het gemak de gehele loting nog even op een rijtje.

• De loting begint nu spannend te worden voor Ajax, want de League Route is begonnen. BSC Young Boys, Sparta Praag en Panathinaikos vallen af als tegenstanders. Rapid Wien is wél de opponent van Ajax.

De affiches:
AS Monaco - BSC Young Boys
Panathinaikos - Club Brugge
CSKA Moskou - Sparta Praag
Rapid Wien - Ajax
Shakhtar Donetsk - Fenerbahçe

• De UEFA trapt af met de loting voor de Champions Route, waar Ajax dus geen onderdeel van is. De Amsterdammers worden even in de wachtkamer gezet.

Alle affiches in de Champions Route:
Sarajevo/Lech Poznan – FC Basel
Ludogorets Razgrad/Milsami – Skënderbeu/Crusaders
HJK Helsinki/Ventsplits – Maribor/Astana
Celtic/Stjärnan – Qarabag/Rudar Pljevlja
AS Trencin/Steaua Boekarest – Partizan/Dila
Midtjylland/Lincoln - APOEL/Vardar
Hibernians/ Maccabi Tel-Aviv - Viktoria Plzen
Dinamo Zagreb/ Fola - Molde/Pyunik
TNS/Videoton - BATE/Dundalk
Red Bull Salzburg - Malmö/ Zalgiris

• Gianni Infantino geeft het woord aan Giorgio Marchetti, die de procedures gaat uitleggen. Aanvankelijk kreeg de Italiaan echter geen applaus bij het betreden van het podium. 'Geen applaus?', vraagt Infantino zich af, waarna de handen alsnog op elkaar gaan. Marchetti: 'Gelukkig toch een applaus, anders was ik in staking gegaan.'

• Het voorspel voor de loting is begonnen, want Gianni Infantino heeft het woord genomen. De secretaris-generaal van de UEFA legt uit wat er vanmiddag gaat gebeuren. Overigens zijn behalve Ajax ook Shakhtar Donetsk, CSKA Moskou, Club Brugge en AS Monaco geplaatst bij de League Route. Infantino meldt overigens dat voorzitter Michel Platini niet van de partij is: 'Maar hij wenst jullie al het beste.'

• Op papier is Rapid Wien voor Ajax de gunstigste tegenstander. Volgens de Euro Club Index, een ranglijst die Europese teams op een rangorde zet op basis van resultaten in het verleden, zijn de Oostenrijkers aanzienlijk minder goed dan de Amsterdammers. Ook Panathinaikos lijkt een opponent die Ajax kan hebben, zoals ook bleek toen het team van trainer Frank de Boer in een oefenwedstrijd onlangs met 2-0 won van de Grieken. Fenerbahçe en Sparta Praag worden echter waarschijnlijk een lastige kluif voor Ajax.

• Donderdag sprak Frank de Boer op een persconferentie geen voorkeur uit voor een van de vijf mogelijke tegenstanders. Wél verklapte de Ajax-trainer dat hij Fenerbahçe liever niet uit de koker ziet komen vanmiddag. 'Dat heeft alles te maken met de nieuwe spits die ze daar hebben', doelde De Boer op Robin van Persie.

• Behalve voor de League Route, waar Ajax een van de deelnemers is, wordt er ook geloot voor de Champions Route in de voorronde van de Champions League. Voor de liefhebbers zet de UEFA alle teams die vandaag in de koker zitten op een rijte.

• Mochten de Amsterdammers de derde voorronde overleven, dan ontlopen ze in de play-offs het Manchester United van manager Louis van Gaal, Valencia, Bayer Leverkusen en Shakhtar Donetsk (mits die ploegen ook de fase daarvoor overleven). De loting voor de play-offs vindt op 7 augustus plaats.

• De geplaatste status van Ajax vergroot de kans op het eerste Champions League-seizoen met twee Nederlandse clubs sinds 2010/11. Destijds bereikte behalve kampioen FC Twente ook Ajax de poulefase door met PAOK Saloniki en Dinamo Kiev af te rekenen. De clubs die Ajax nu treft in de play-offs zijn nog grotendeels onbekend, maar met Sporting Lissabon, CSKA Moskou, Lazio en AS Monaco als waarschijnlijke opponenten is de tegenstand zwaar.

• Net als in de voorgaande jaren wordt de loting verricht door secretaris-generaal Gianni Infantino. De kale, Zwitserse voetbalbestuurder wekt soms irritatie met zijn ellenlange speeches waarin hij alle procedures toelicht, maar wie kan zich nog een Champions League-loting voorstellen zonder Infantino?

• Aangezien Ajax vorig seizoen tweede werd in de Eredivisie moet het de zogenoemde League Route volgen richting het hoofdtoernooi van het miljoenenbal. De Amsterdammers hebben daarbij een geplaatste status, waardoor het de tegenstanders die op papier het sterkste zijn ontloopt.

Het team van trainer Frank de Boer kan bij de loting gekoppeld worden aan Young Boys (Zwi), Sparta Praag (Tsj), Fenerbahçe (Tur), Panathinaikos (Gri) of Rapid Wien (Oos), die net als Ajax als tweede eindigden in hun competities.

• Om 12.00 uur begint in het Zwitserse Nyon de loting voor de derde voorronde van de Champions League. Het wordt een spannende dag voor Ajax, dat waarschijnlijk over een uur weet welke opponent het moet verslaan om kans te maken op deelname aan de groepsfase van het miljoenenbal.

In deze VI Live is alles over de loting van de Champions League te volgen en om 13.00 uur gaan we naadloos verder met de loting voor de Europa League, waarin onder meer Vitesse en AZ aan een tegenstander gekoppeld worden.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.