VI Live: alles over Nederland - Spanje op een rijtje

Reacties

Om ook tijdens wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er VI Live, waar het (inter)nationale voetbal op de voet gevolgd wordt.

VI Live: alles over Nederland - Spanje op een rijtje

23.00 uur: DRUK VAN DE KETEL
De druk lijkt weer even van de ketel bij Oranje. De 2-0 zege op Spanje, dat weliswaar veel sterren aan de kant hield, biedt in elk geval weer perspectief voor de komende wedstrijden. Daar zijn de SBS 6-analisten Mark van Bommel en Ruud Gullit het over eens. Hiermee sluiten we dit liveblog. Met ook nog een keer die bevrijdende goal van Stefan de Vrij, want anders had de avond heel anders kunnen lopen.

Stefan de Vrij kopt op aangeven van Wesley Sneijder de 1-0 binnen.
Stefan de Vrij kopt op aangeven van Wesley Sneijder de 1-0 binnen.

22.50 uur: HIDDINK GEEFT IEDEREEN VOLDOENDE
Bondscoach Guus Hiddink maakte voor de camera van SBS 6 een rustige indruk na de gewonnen wedstrijd tegen Spanje. 'Iedereen heeft naar behoren gespeeld. Bij een aantal jongens was na rust het pijpje leeg.'

22.45 uur: SNEIJDER LOOFT PLOEG
Aanvoerder Wesley Sneijder was zeer tevreden na afloop en wilde niet te lang stilstaan bij de schoonheidsfoutjes. 'Ik vind gewoon dat we goed gespeeld hebben', was hij duidelijk voor de camera van SBS 6.

22.40 uur: TEGENSTANDERS ORANJE IN ACTIE
Ook de tegenstanders van Oranje in de EK-kwalificatie kwamen vanavond in actie. Met wisselend succes. Lees alles hier.

22.35 uur: EINDSTAND NEDERLAND - SPANJE 2-0
Nederland boekt een knappe zege op de regerend Europees kampioen. Twee treffers kort na elkaar van Stefan de Vrij en Davy Klaassen zijn genoeg voor de zege.

22.32 uur: DRIE MINUTEN EXTRA TIJD
De officiële speeltijd zit erop, er komen drie minuten bij.

22.27 uur: GROTE KANS SPANJE
Weer krijgt Vitolo een grote kans voor Spanje, maar hij kopt via Willems over.

22.26 uur: VIERDE WISSEL ORANJE
Memphis Depay gaat naar de kant en wordt vervangen door Ibrahim Afellay.

22.24 uur: INIESTA UITGEFLOTEN
Spanje wisselt intussen flink door en brengt voor de slotfase zwaar geschut binnen de lijnen. Andrés Iniesta, die de winnende maakte in de WK-finale van 2010, wordt uitgefloten door het publiek in Amsterdam. Ook Sergio Ramos (Gerard Piqué), San José (Mario Suárez) en Álvaro Morata (Juanmi) zijn binnen de lijnen gekomen.

22.22 uur: WIJNALDUM IN HET ZIJNET
Een deel van het stadion denkt dat de bal in het doel gaat, maar de inzet van Georginio Wijnaldum verdwijnt in het zijnet.

22.20 uur: DOST VOOR HUNTELAAR
Het is Klaas-Jan Huntelaar niet gelukt zijn veertigste interlandgoal te maken. Bas Dost vervangt hem voor de laatste twaalf minuten.

22.18 uur: VERMEER HOUDT AL VIERHONDERD MINUTEN DE NUL IN ORANJE
Hij heeft er hard voor moeten werken vandaag, maar Kenneth Vermeer is nog nooit gepasseerd in Oranje. Al vierhonderd minuten (!) hield hij zijn doel schoon.

Kenneth Vermeer ontfutselt Pedro de bal.
Kenneth Vermeer ontfutselt Pedro de bal.

22.15 uur: DE GUZMAN VOOR BLIND
Tweede wissel bij Oranje. Daley Blind gaat naar de kant en wordt vervangen door Jonathan De Guzman.

22.13 uur: TREFFER AFGEKEURD
David Silva denkt de 2-1 te maken, maar de speler van Manchester City staat buitenspel.

22.11 uur: DEBUTANT VERGEET TE SCOREN
Vitolo kan binnen de zestien vrij uithalen, maar trapt volledig mis. Daar komt Nederland goed weg.

22.04 uur: WISSEL ORANJE
Wesley Sneijder, de man van de prachtige assist bij de 1-0, gaat eruit. Georginio Wijnaldum vervangt hem. Stefan de Vrij neemt de aanvoerdersband over.

22.03 uur: WEER VERMEER
Daar was Spanje bijna met de 2-1, maar Kenneth Vermeer pareert een vrije trap van Gerard Pique met zijn voet.

21.58 uur: NEDERLAND KRUIPT UIT ZIJN SCHULP
Nederland komt langzaam weer in zijn ritme van de eerste helft. Memphis Depay probeert het nog eens door naar binnen te trekken en met veel effect te schieten, maar David De Gea heeft duidelijk voor hetere vuren gestaan.

21.56 uur: KANS BRUNO MARTINS INDI
Terwijl Spanje andringt, krijgt Bruno Martins Indi de beste kans van de tweede helft. Hij kan vrij inkoppen, maar slaat de bal van dichtbij via de grond over.

21.52 uur: FÀBREGAS GEVAARLIJK
De eerste vijf minuten na rust zijn voor Spanje, dat ook gevaarlijk wordt. Cesc Fàbregas probeert een hakje na een harde voorzet van Juan Bernat, maar tot opluchting van Vermeer mislukt dat beoogde hoogstandje.

21.46 uur: DEBUTANT BIJ SPANJE
Pedro blijft in de kleedkamer achter en wordt vervangen door debutant Vitolo. Ook David Silva komt in de ploeg, hij in de plaats van Isco.

21.40 uur: ONDER DE INDRUK VAN KLAASSEN EN BLIND
VI-analyticus Taco van den Velde is erg onder de indruk van Davy Klaassen en Daley Blind. Besluister zijn commentaar hier.

21.32 uur: RUSTSTAND NEDERLAND - SPANJE 2-0
Het is rust in de Arena, waar Nederland een zeer sterk eerste kwartier speelde. Stefan de Vrij kopte de 1-0 binnen, drie minuten later maakte Davy Klaassen (tweede van links) zijn eerste interlandgoal.

21.26 uur: SPANJE DOORGAANS DEFENSIEF STERK
Spanje hield in drie van de laatste vier interlands de nul en verloor in deze reeks alleen de oefenwedstrijd tegen Duitsland (0-1). Maar die mooie statistieken kunnen nu de prullenbak in na de treffers van De Vrij en Klaassen. Het duel kabbelt voort, nog vijf minuutjes tot de rust.

21.20 uur: KAZACHSTAN SPEELT GELIJK IN RUSLAND
Dat Kazachstan een taaie ploeg is, weet Oranje inmiddels wel na de moeizame zege in de EK-kwalificatie (3-1). En de Russen nu ook. Het bleef 0-0 in een vriendschappelijke wedstrijd. Het verslag staat hier.

21.18 uur: ORANJE ONDER-19 NAAR EK
Goed nieuws van de jeugdploeg Oranje Onder-19. Het elftal van Aron Winter werd door een 4-0 zege op de leeftijdsgenoten van Zwitserland poulewinnaar en mag naar het EK in Griekenland komende zomer. Lees hier meer.

21.17 uur: EERSTE KEER VERMEER IN ACTIE
Na ruim een halfuur moet Kenneth Vermeer voor het eerst handelend optreden. Bruno Martins Indi wordt weggezet door Pedro, maar Vermeer herstelt die fout knap. Nog nooit kreeg de Feyenoord-doelman een goal tegen in Oranje. Dit is zijn vijfde interland.

21.11 uur: DE STORM IS GAAN LIGGEN
Na een sterk eerste kwartier van Oranje gaat de storm liggen in de Arena. De Spanjaarden proberen wat terug te doen, maar weten tot nu toe nog geen fatsoenlijke aanval te produceren.

21.02 uur: DOELPUNT DAVY KLAASSEN
Wat een start van het Nederlands elftal! Davy Klaassen zet Nederland op 2-0, door een rebound van zijn eigen inzet hard en hoog binnen te knallen. Het is pas de tweede interland van de Ajacied.

20.59 uur: DOELPUNT STEFAN DE VRIJ
Net als op het WK scoort Stefan de Vrij tegen Spanje! Wesley Sneijder krijgt een afgeslagen corner terug voor zijn voeten en geeft prachtig voor, waarna de verdediger van Lazio raak kopt. Het is zijn derde goal in 27 interlands.

20.53 uur: HOOGSTANDJES DEPAY
Memphis Depay doet eerst een 'Zidane' en schiet even later na een een-tweetje met Klaas-Jan Huntelaar hard op doel. Maar David De Gea staat zijn mannetje.

20.50 uur: ISCO BUITENSPEL
Het eerste schrikmomentje in de Arena. Isco dreigt na slecht verdedigen van Oranje de eerste grote kans van de wedstrijd te krijgen, maar de Spanjaard staat buitenspel.

20.46 uur: AFTRAP NEDERLAND - SPANJE
Na het bemoedigende gezang van André Hazes over 'bloed, zweet en tranen' hebben de Spanjaarden afgetrapt.

20.42 uur: DE SPELERS BETREDEN HET VELD
De volksliederen van Spanje en Nederland schalmen door de Arena, waar Nederland slechts twee van zijn laatste negen oefeninterlands won.

20.40 uur: POSITIEVE BALANS DE LAATSTE JAREN
Oranje won vier van de laatste zes interlands tegen Spanje (G1). De enige nederlaag in deze reeks is de verloren WK-finale van 2010.

20.36 uur: HIDDINK OP HERHALING
Oranje leed twee nederlagen op rij in zijn laatste oefenduels: tegen Italië 2-0 en Mexico 2-3 . Guus Hiddink verloor verloor twintig jaar geleden tijdens zijn eerste ambtstermijn zelfs de eerste drie oefeninterlands die hij coachte.

20.29 uur: WESLEY SNEIJDER VELDSPELER MET MEESTE CAPS
Wesley Sneijder verschijnt zometeen voor de 113de keer op het veld tijdens een wedstrijd van Oranje. De dertigjarige Utrechter is daarmee de veldspeler met de meeste interlands achter zijn naam. Alleen keeper Edwin van der Sar (130) kwam vaker in actie voor Nederland.

Wesley Sneijder debuteerde op de regenachtige Koninginnedag van 2003 in het Nederlands elftal tegen Portugal (1-1).
Wesley Sneijder debuteerde op de regenachtige Koninginnedag van 2003 in het Nederlands elftal tegen Portugal (1-1).

20.22 uur: ORANJE ONDER HIDDINK VAAK OP ACHTERSTAND
Oranje kreeg in zes van de zeven wedstrijden in de tweede periode onder bondscoach Guus Hiddink het eerste doelpunt tegen. Alleen tegen Letland (6-0) niet.

20.15 uur: HIDDINK AAN HET WOORD
Guus Hiddink schroeft voor de camera van SBS 6 het verwachtingspatroon alvast op: 'Ik wil een Nederlands team zien dat durft te voetballen en de controle heeft. En met defensief weinig naïviteit. Modern internationaal voetbal.'

20.10 uur: ANALYSE VAN DE OPSTELLING
Onze analyticus Taco van den Velde vindt het opvallend dat bondscoach Guus Hiddink veel wijzigingen heeft doorgevoerd in zijn basiself. Beluister zijn commentaar hier.

20.06 uur: IJSLAND SPEELT GELIJK
IJsland, tegenstander van Oranje in de EK-kwalificatie, heeft met 1-1 gelijkgespeeld bij Estland. Ook alle andere poulegenoten komen nog in actie. Uiteraard volgen we de verrichtingen van Turkije, Tsjechië, Kazachstan en Letland op de voet.

20.00 uur: HUNTELAAR JAAGT OP KLUIVERT
Klaas-Jan Huntelaar (39 goals) heeft nog één doelpunt nodig om voormalig topscorer aller tijden Patrick Kluivert te evenaren. De Schalke 04-spits was trefzeker in vier van de laatste vijf interlands waarin hij in de basis begon (vijf goals). Robin van Persie staat bovenaan de topscorerslijst met 49 treffers voor Oranje, waaronder deze:

Robin van Persie kopt de 1-1 binnen tegen Spanje op het WK 2014.
Robin van Persie kopt de 1-1 binnen tegen Spanje op het WK 2014.

19.50 uur: WIE TREEDT ER IN DE VOETSPOREN VAN CRUIJFF?
Nederland oefende een keer eerder in Amsterdam tegen Spanje. Op 2 mei 1973 maakte Johan Cruijff in de laatste minuut de winnende (3-2) in het Olympisch Stadion.

19.40 uur: SNEIJDER DE MEEST ERVAREN SPELER
Wesley Sneijder is aan de kant van Oranje de speler die tot nu toe de meeste caps verzamelde (112). Klaas-Jan Huntelaar volgt met zeventig. Deze twee jongens hebben samen meer ervaring dan alle andere negen basiskrachten bij elkaar.

19.35 uur: OPSTELLING SPANJE
Ook de Spanjaarden hebben hun basiself vrijgegeven. Bondscoach Vicente del Bosque stuurt net als Hiddink een flink gewijzigd elftal het veld in. Alleen Isco en Piqué zijn blijven staan uit de opstelling van vrijdag, toen Oekraïne werd verslagen (1-0) voor de EK-kwalificatie.

Spanje: De Gea; Carvajal, Piqué, Albiol, Bernat; Mario Suárez, Fabregas, Cazorla, Isco; Pedro, Juanmi.

19.30 uur: OPSTELLING ORANJE
Bondscoach Guus Hiddink heeft vijf wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de wedstrijd tegen Turkije (1-1) van zaterdag.

19.30 uur: ORANJE IN HET NIEUW
Het Nederlands elftal speelt vanavond voor het eerst in zijn witte uittenue. Gregory van der Wiel mocht er al eens in poseren, maar verschijnt niet in het nieuw aan de aftrap. Net als Jasper Cillessen, Nigel de Jong, Ibrahim Afellay en Georginio Wijnaldum is hij zijn basisplaats kwijt.

19.30 uur: VANAVOND NEDERLAND - SPANJE
Nederland oefent straks tegen Spanje. Om 20.45 uur wordt er afgetrapt in de Arena. In dit liveblog volgen we alle ontwikkelingen op de voet.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.