VI Flashback: Van Persie leidt Oranje langs Wit-Rusland

Reacties

Nederland neemt het vrijdag (aftrap 20.45 uur) in de WK-kwalificatiereeks op tegen Wit-Rusland. Op 6 september 2006 betekende die confrontatie het enige hoogtepuntje in een verder moeizame poging van Oranje om zich te plaatsen voor het EK van 2008.

VI Flashback: Van Persie leidt Oranje langs Wit-Rusland

Na de dramatische uitschakeling tegen Portugal (1-0) op het WK in Duitsland krabbelde het Nederlands elftal van bondscoach Marco van Basten op. De kwalificatie voor het EK in Oostenrijk en Zwitserland stond al voor de deur. De nipte 0-1 zege op Luxemburg in de openingswedstrijd bood weinig hoop. Een overtuigende winst was gewenst en het bezoekende Wit-Rusland leek daar het ideale slachtoffer voor.

In het Philips Stadion met dertigduizend in oranje geklede toeschouwers kwam Oranje niet in de problemen. Na ruim een half uur nam Robin van Persie een afgeslagen vrije trap van Wesley Sneijder vol op de slof. Zijn kanonskogel liet doelman Vasili Khomutovski volledig kansloos. Twee weken eerder was de aanvaller van Arsenal met een treffer en een assist belangrijk geweest in de 0-4 oefenzege op Ierland.

De startende elf spelers tegen Wit Rusland.
De startende elf spelers tegen Wit Rusland.

De eerste jaren van Van Persie als international waren niet zijn beste. Vaak werd de spits, als hij al bij de selectie zat, als vleugelspeler geposteerd. Zijn beste periode bij Arsenal had de Rotterdammer ook nog niet bereikt. In de thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland gaf hij zijn visitekaartje af. De volley die de 1-0 opleverde, bevatte meer dan alleen kracht. Geloof in zichzelf en misschien ook een beetje woede vlogen met de bal mee tegen de touwen. Het betekende zijn vierde goal voor Nederland van de in totaal vijftig die hij er tot nu toe zou maken.

Naast Van Persie beleefde ook Dirk Kuijt een uitstekende avond. De aanvaller, in de zomer van 2006 van Feyenoord naar Liverpool vertrokken, dacht na een vrije trap van Wesley Sneijder de 2-0 te maken; de goal werd alleen afgekeurd wegens buitenspel. Later zou Kuijt dat goedmaken. Van Persie bleef ondertussen de show stelen. Na vele doelpogingen viel na 77 minuten eindelijk de tweede treffer voor Oranje. Van Persie nam een hoekschop kort op André Ooijer. Hij kreeg de bal terug en had alle ruimte om uit te halen. Zijn lage schuiver belandde via de paal achter Khomutovski. De treffer zorgde voor opluchting. Nederland was niet in de problemen gekomen, maar de 1-0 voorsprong was lang een magere geweest.

Dirk Kuijt viert zijn treffer tegen Wit Rusland met Robin van Persie en Joris Mathijsen.
Dirk Kuijt viert zijn treffer tegen Wit Rusland met Robin van Persie en Joris Mathijsen.

In de blessuretijd zette Kuijt alsnog een doelpunt achter zijn naam. Uit een slim genomen vrije trap van Van Persie kopte de blonde aanvaller raak. 3-0, over en uit. Zo zorgde niet spits Klaas-Jan Huntelaar, maar vleugelspelers Van Persie en Kuijt voor de doelpunten. Van Persie was later dat jaar tegen Bulgarije en Albanië nog trefzeker, maar moest daarna bijna twee jaar wachten op zijn volgende Oranje-treffer. Op het EK van 2008 scoorde hij tegen Frankrijk.

De kwalificatie voor dat EK verliep moeizaam. Van Basten kreeg kritiek op het spel van zijn ploeg, die ondanks de overwinningen op onder andere Albanië (2-1) en Slovenië (0-1) niet kon overtuigen. Tegen Bulgarije (1-1) en in de dubbele confrontatie met Roemenië (0-0 gelijkspel en 1-0 nederlaag) liet Nederland punten liggen. Door het afsluitende 2-1 verlies bij Wit Rusland eindigde Oranje als tweede in Groep G, drie punten achter Roemenië. Er werd met vijftien doelpunten zelfs het minst gescoord van alle geplaatste landen. Het EK eindigde na een veelbelovende poulefase in mineur toen Guus Hiddink met Rusland na verlenging te sterk was (1-3). Daar kon ook Van Persie niets aan veranderen. (Sander Janssen)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.