Verhuurbedrijf Chelsea draait op volle toeren

Reacties

En weer zwaait Chelsea een belofte als huurling uit. Lewis Baker (19) is nummer dertig dit seizoen, en daarmee worden de volgende vraagtekens gezet bij het jeugdbeleid van The Blues.

Verhuurbedrijf Chelsea draait op volle toeren

José Mourinho was afgelopen zomer nog vol lof over de beloftes die hij in de voorbereiding onder zijn hoede had. Baker behoorde met Isaiah Brown en Dominic Solanke tot de drie grootste talenten uit de Chelsea-opleiding. De Portugese coach zag voor het drietal een toekomst als international weggelegd.

Maar een doorbraak op Stamford Bridge is Baker (nog) niet gegeven. De middenvelder maakt het seizoen af in het Championship bij Sheffield Wednesday en hij is allerminst de eerste die dit seizoen Chelsea tijdelijk verlaat. Met het afscheid van de negentienjarige jeugdinternational staat de teller inmiddels op dertig.

Onder anderen voormalig Vitesse-verdediger Tomás Kalas, die na zijn mislukte verblijf bij 1. FC Köln nu wordt verhuurd aan Middlesbrough, ging Baker voor. En in Arnhem zijn Wallace, Bertrand Traore en Josh McEachran gestald.

Het tijdelijke vertrek van Baker is koren op de molen van de criticasters van het beleid van Chelsea. De Londense club heeft veel jonge spelers gehaald, maar John Terry is de laatste die vanuit de eigen opleiding is doorgebroken. De verdediger maakte in 2000 zijn debuut voor The Blues.

De lijst van spelers die het niet hebben gehaald is vele malen langer. Sommigen zijn nog niet afgeschreven en krijgen de kans bij een andere club de ervaring op te doen die ze op Stamford Bridge was gegeven. Marco van Ginkel (foto), verhuurd aan AC Milan, behoort net als Baker tot deze groep.

Maar het gros lijkt slechts te worden verhuurd om in de etalage te staan, zoals voormalig ADO Den Haag-verdediger Kenneth Omeruo. Dat versterkt het idee dat Chelsea door de jaren heen een lading van (buitenlandse) jongeren verleid heeft naar Londen te komen, in de hoop dat er tussen al die beloftes één groeibriljant zit.

En passant werd ook voldaan aan de homegrown-regeling, waarbij Premier League-clubs van de 25-koppige selectie minimaal acht spelers moeten hebben die drie jaar hebben doorgebracht in de opleiding van een Engelse club. Voor de Nederlandse jeugdinternational Nathan Aké is die regel reden dat hij niet mag worden verhuurd.

Mourinho zette in juli zelf vraagtekens bij de toekomst van de opleiding. 'Als de jonkies niet goed genoeg zijn of ons werk niet goed genoeg is om ze door te laten breken, dan kunnen we beter de opleiding sluiten en het geld gebruiken om spelers te kopen.' Met Baker als laatste exponent is die beleidswijziging niet eens meer zo’n ondenkbare optie.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.