Verdedigend voetbal loont voor Portugal

Reacties

Portugal heeft de kwartfinale van het EK bereikt door Kroatië na verlenging te verslaan. Namens VI analyseert Marco Timmer het duel, dat in 1-0 eindigde.

Verdedigend voetbal loont voor Portugal

Achtste finale
25 juni 2016
Stade Bollaert-Delelis, Lens

Het duurde 117 minuten voordat het eerste schot op het doel werd gelost in de wedstrijd Kroatië - Portugal. De tweede, nauwelijks een tel later, betekende de beslissing. Cristiano Ronaldo en zijn mannen mogen het donderdag in de kwartfinale opnemen tegen Polen. En Kroatië, de leukst voetballende ploeg van de groepsfase, mag naar huis in de wetenschap dat het een heel grote kans op eeuwige roem heeft laten liggen.

Niet om aan te gluren, het deed pijn aan de ogen, de thuisblijvers hadden gelijk, een draak van een wedstrijd, een wanvertoning en een duel om heel snel te vergeten. Al deze typeringen waren van toepassing op de achtste finale waarvan misschien wel het meeste werd verwacht. Kroatië had namelijk met vlot aanvallend combinatievoetbal behoorlijk wat indruk gemaakt en Portugal heeft natuurlijk voetbalmachine Ronaldo die altijd en overal scoort.

Maar de hoge verwachtingen werden geen enkel moment waargemaakt en het chagrijn over de prestatie van de 22 op het veld werd met de minuut groter. Dat had toch vooral te maken met Portugal en bondscoach Fernando Santos. Die moet zich rot zijn geschrokken van de drie tegendoelpunten die zijn ploeg in de laatste wedstrijd van de poulefase kreeg tegen het relatief nietige Hongarije. Hij had zijn ploeg dan ook danig gewijzigd en alle creativiteit van het middenveld gehaald om er een behoudend blok voor de verdediging neer te zetten.

Dit terwijl Portugal, ondanks drie keer een gelijkspel in de poulefase, het meest aanvallend had gespeeld, afgemeten dan aan het aantal schoten op doel. Hoewel hij dat weinig tussen de palen deed, waagde Ronaldo liefst 32 keer een doelpoging. Portugal had in de groepsfase ook zestig procent balbezit. Maar Santos ging in het duel met de Kroaten niet uit van eigen kracht, maar van die van de tegenstander.

Het zorgde voor een oervervelend duel, omdat ook Kroatië toch te angstig was om zijn eigen spel te spelen. Bevreesd voor de counter, bevreesd voor Ronaldo. Dat betekende dat Kroatië met de handrem erop speelde, terwijl de ploeg met Ivan Perisic, Luka Modric, Ivan Raketic, Darijo Srna en Mario Mandzukic juist alles in huis heeft om de tegenstander de wil op te leggen.

Cristiano Ronaldo loste in negentig minuten geen enkel schot op doel.
Cristiano Ronaldo loste in negentig minuten geen enkel schot op doel.

Typerend voor het spel van het Balkanland was de prestatie van Modric. De kleine regisseur van Real Madrid speelde nog verder naar achteren dan normaal, haalde de bal geregeld op in de laatste linie, waardoor de afstand naar voren te groot was. En dat terwijl Kroatië helemaal geen angst hoefde te hebben voor de aanvallende kracht van Portugal, want door het gebrek aan creativiteit op het middenveld was er nauwelijks aanvoer.

Nani speelde zijn honderdste interland. Het was misschien wel zijn slechtste. En ook de cijfers van Ronaldo waren onthutsend. Ronaldo loste in negentig minuten geen enkel schot. De man die de bal moet hebben, kreeg hem niet en creëerde ook helemaal niets voor zichzelf. Hij kwam tot 33 touches in de reguliere speeltijd. Zijn armgebaren en het voortdurend verongelijkte gezicht spraken boekdelen.

Met het inbrengen van het pas achttienjarige supertalent Renato Sanches kwam er iets meer dynamiek en creativiteit in het spel van Portugal, hoewel het niet direct tot heel grote kansen leidde. Hij stond uiteindelijk wel aan de basis van het enige doelpunt. Terwijl iedereen dacht dat deze achtste finale door strafschoppen zou worden beslist, sloeg Portugal toch uit een snelle counter toe.

Perisic, de Kroatische smaakmaker van de eerste ronde, raakte in de 116de minuut de paal. Daarop kreeg Sanches de bal, de middenvelder stak een deel van het veld over en bediende Nani die met een punter de bal bij Ronaldo kreeg. De aanvaller zag zijn inzet gekeerd door doelman Danijel Subasic, maar invaller Ricardo Quaresma kopte de rebound binnen. En zo won niet de ploeg die daar het meeste recht op had, maar is de conclusie eens te meer dat verdedigend voetbal tijdens dit EK loont.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.