Veldmate en Lukkien 'apetrots' op FC Emmen na knap gelijkspel tegen Ajax

FC Emmen-aanvoerder Jeroen Veldmate en zijn coach Dick Lukkien zijn erg blij met het 3-3 gelijkspel van hun ploeg tegen Ajax. Aan de andere kant overheerst ook de nuchterheid en het realisme bij het duo.

FC Emmen
FC Emmen
3 - 3
Ajax
Ajax

Veldmate zag een enorm verschil tussen de eerste en tweede helft bij zijn ploeg. Zijn elftal draaide een 1-3 achterstand bij rust om in een 3-3 gelijkspel. 'Of dit als een overwinning voelt? Iedereen zegt gefeliciteerd, dus dan zal het wel een overwinning zijn', reageerde de aanvoerder bij ESPN.

De centrale verdediger schoot zijn elftal na zes minuten verrassend op voorsprong. En dat ook nog eens met een heel fraaie goal. 'Dan zie je hem zo wegdraaien, dat is prachtig. Alleen wil ik daar de volgende keer wel eens langer van genieten.' De vroege voorsprong veranderde namelijk al snel in een 1-3 achterstand. 'Dat ging wel te hard. Het momentum viel een beetje weg bij ons. Zij speelden ook gewoon goed, we kregen er te weinig druk op.'

Verandering na rust
Na de rust veranderde alles. 'In de eerste helft was er te weinig initiatief naar voren van onze kant. Daarom hebben we in de rust dingen afgesproken en daarin hadden we geen twijfels. We moesten de duels winnen en die vielen in de tweede helft onze kant op. We klapten erop en zo'n 3-2 geeft natuurlijk een ontzettende boost. Je ziet dat het bij hun broos is, daar hebben wij van geprofiteerd.'

Trainer Lukkien had de wedstrijd stiekem wel willen winnen. 'Na de pauze hebben we Ajax achteruit gespeeld en misten we met Mark Diemers nog een kans. Wij willen aanvallend spelen, ook tegen de landskampioen. Met behulp van een kolkend stadion is dat gelukt. Natuurlijk moet je heel blij zijn met dit resultaat als je 1-3 achter staat in de pauze. Ik ben apetrots op mijn eigen ploeg.'

Of het punt tegen Ajax het startsein is voor een goede fase van FC Emmen? Jeroen Veldmate denkt dat die fase al eerder is ingezet. 'Volgens mij ben je vergeten dat we vorige week ook drie punten hebben gepakt', doelt hij op de 0-1 zege bij Fortuna Sittard. 'Aan de ene kant is het fijn dat het nu winterstop is, aan de andere kant hebben we laten zien wat we nu kunnen. Dat moeten we meenemen in het tweede bedrijf.'

Ook coach Lukkien is blij dat de Emmenaren de stijgende lijn hebben ingezet. Toch wil hij waken voor al te hoge verwachtingen. 'Als je promoveert, denken mensen gelijk dat je hoog in het rechterrijtje kan blijven. Wij blijven bescheiden en nuchter, want we komen van ver. We proberen er in te blijven. Gezien de situatie waarin we verkeren is dit een enorm bonuspunt. Dit geeft houvast.' FC Emmen herstart de competitie op 6 januari met een uitwedstrijd tegen FC Twente.