Veerkrachtig PSV troeft Ajax af en verovert de TOTO KNVB-beker

Reacties

PSV heeft voor de tiende keer in de clubhistorie de TOTO KNVB-beker gewonnen. De Eindhovenaren kwamen terug van een achterstand in de enerverende finale tegen Ajax.

Veerkrachtig PSV troeft Ajax af en verovert de TOTO KNVB-beker
© Pro Shots
PSV
PSV
2 - 1
Ajax
Ajax

PSV kreeg afgelopen donderdag nog een flinke tik met de Europese uitschakeling door Leicester City, maar Roger Schmidt koos voor de eindstrijd tegen Ajax 'gewoon' voor dezelfde elf. De Eindhovenaren kenden ook een prima start in De Kuip. Cody Gakpo vuurde in de vierde minuut het eerste waarschuwingsschot, maar dat leverde Maarten Stekelenburg geen problemen op.

Even later moest de 39-jarige Ajax-doelman, die de plek van Andre Onana overnam, wel capituleren bij een poging van Eran Zahavi. De goal van de PSV-spits werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Na die momenten van Eindhovense dreiging werd Ajax ook gevaarlijker. Brian Brobbey, die in de spits de voorkeur kreeg boven Sébastien Haller, kreeg zijn hoofd net niet tegen een voorzet van Steven Berghuis. Even later schreeuwde Ajax om een strafschop toen Dusan Tadic over het been van Joey Veerman ging. Arbiter Danny Makkelie wuifde die claims weg.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In de 23ste minuut brak Ryan Gravenberch de wedstrijd open. De negentienjarige middenvelder kreeg de bal van Dusan Tadic en bleef knap op de been toen Érick Gutiérrez hem probeerde te stuiten. Na een korte combinatie met Davy Klaassen haalde hij doeltreffend uit vanaf de rand van het strafschopgebied: 0-1. Zo opende hij net als vorig seizoen de score in de bekerfinale, en ook nog in de 23ste minuut.

Ajax rook daarna bloed en maakte al snel de 0-2 via Noussair Mazraoui, maar ook hier greep de VAR in. Tadic stond in de aanloop naar de afstandstreffer van Mazraoui namelijk net buitenspel. Zo stond het na een intense eerste helft met zes minuten extra tijd 'slechts' 0-1.

Na de hervatting schoot PSV uit de startblokken: binnen drie minuten stond het 1-1. Ibrahim Sangaré kopte de bal door uit een vrije trap van Gakpo en Gutiérrez knikte bij de tweede paal binnen. De PSV-supporters waren nog niet klaar met juichen of de 2-1 lag er al in. Gakpo onderschepte een slordige crosspass van Lisandro Martínez en verraste Stekelenburg met een hard schot in de korte hoek.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ajax moest zo in de achtervolging en dacht te slagen in die missie, toen Davy Klaassen de 2-2 binnenwerkte, maar ook die goal werd na overleg met de VAR afgekeurd wegens buitenspel. Even later zag Tadic een schot uiteenspatten tegen de paal, terwijl Yvon Mvogo een knappe reflex in huis had op een inzet van Perr Schuurs.

Met Haller als invaller naast Brobbey begon Ajax aan een slotoffensief, maar daarmee kwam er ook meer ruimte voor PSV. Bruma kreeg kansen om de wedstrijd te beslissen, terwijl Yorbe Vertessen de paal raakte in de 87ste minuut. Zo bleef het tot het einde spannend. Om een winnende goal te forceren bracht Ten Hag ook debutant Mohamed Ihattaren nog in de ploeg. Ook hij kon Ajax echter niet meer behoeden voor de nederlaag.

PSV kroonde zich zo voor het eerst sinds 2012 tot bekerwinnaar. Het is de tweede prijs van het seizoen voor de formatie van Schmidt, die eerder ook al de Johan Cruijff Schaal wist te winnen.

Lees op VI PRO de tactische analyse van de spectaculaire finale tussen PSV en Ajax:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer PSV
Meer over PSV
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.