Veerkrachtig Feyenoord blijft perfect dankzij Jørgensen

Feyenoord heeft op bezoek bij NEC zijn negende competitiezege op rij geboekt: 1-2. De Rotterdammers stonden lang op achterstand, maar gingen er door een sterk slotoffensief in extremis alsnog met de zege vandoor.

Feyenoord begon het duel in De Goffert zoals het de laatste acht wedstrijden speelde en kreeg kansen via Dirk Kuijt en Nicolai Jørgensen, maar het was NEC dat de openingstreffer maakte. Dat Mohamed Rayhi van trainer Peter Hyballa voor het eerst dit seizoen in de basis mocht beginnen bleek een slimme zet, want de ex-PSV'er zette zijn ploeg in de achtste minuut op voorsprong.

Rayhi kreeg de bal gelukkig voor zijn voeten en haalde uit de draai uit. Feyenoord-doelman Brad Jones liet de houdbare poging vervolgens door zijn handen glippen en hielp zijn oude club daarmee aan de 1-0. Waar Feyenoord in zijn eerste acht duels liefst 23 keer scoorde, had de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst veel moeite om tot kansen te komen. Het felle, fysieke spel van de thuisploeg leverde met name via Mayhi wel een aantal mogelijkheden op.

Na het inbrengen van Steven Berghuis voor Jens Toornstra en Michiel Kramer voor Jan-Arie van der Heijden halverwege de tweede helft beschikte Feyenoord over meer aanvallende stootkracht. Het leidde tot een uitgebreid slotoffensief, waarin Jørgensen met een schot van afstand en een poging uit een moeilijke hoek dicht bij zijn zevende competitietreffer was.

Dat doelpunt viel alsnog in de tachtigste minuut. Steven Berghuis zag zijn schot op de paal belanden, waarna de rebound van Kuijt eveneens op het aluminium kwam. Jørgensen was echter alert en tikte met zijn knie binnen (foto). De Deense spits was ook belangrijk bij de beslissende tweede treffer van zijn ploeg.

De clubtopscorer van Feyenoord kreeg de bal uit de kluts voor zijn voeten en haalde hard uit, maar raakte de paal. Kramer stond vervolgens precies op de goede plek en liet het uitpubliek in de 91ste minuut ontploffen door de bal binnen te koppen.

Feyenoord heeft daardoor na negen duels 27 punten, achtervolger Ajax heeft vijf verliespunten meer. De Amsterdammers komen volgende week zondag naar de Kuip voor de eerste Klassieker van het seizoen.