Veerkrachtig Ajax houdt Feyenoord op afstand

Reacties

Feyenoord en Ajax hebben met een punt genoegen moeten nemen na een Klassieker met twee gezichten. Feyenoord had in de eerste helft de overhand, maar Ajax kwam na rust langszij en blijft zo alleen op kop in de Eredivisie: 1-1.

Veerkrachtig Ajax houdt Feyenoord op afstand

In de 38ste minuut leken voor Feyenoord alle puzzelstukjes op hun plek te vallen. Eric Botteghin, die de voorkeur kreeg boven Jan-Arie van der Heijden, stuurde Dirk Kuijt weg. De Feyenoord-aanvoerder ontsnapte aan buitenspel en bediende Sven van Beek op maat. De 21-jarige verdediger tikte binnen en nam zo sportieve revanche voor de eigen goal die hij vorige week maakte tegen ADO Den Haag (1-0 verlies).

De openingsgoal van Feyenoord kondigde zich in een kolkende Kuip al enige tijd aan. In tegenstelling tot het bekerduel van tien dagen eerder stoorden de Rotterdammers dit keer vanaf de eerste minuut de opbouw van Ajax, dat daardoor niet in zijn spel kwam. Dat leverde een rommelige eerste helft op, waarin Eljero Elia na een half uur de eerste grote mogelijkheid kreeg. Na een slim passje van Tonny Vilhena, die van trainer Giovanni van Bronckhorst mocht beginnen in plaats van Simon Gustafson, stuitte Elia op Jasper Cillessen.

Sven van Beek is in extase na zijn goal.
Sven van Beek is in extase na zijn goal.

Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer had het aanvankelijk een stuk rustiger en hoefde in het eerste bedrijf zelfs geen redding te verrichten. Een schot van Daley Sinkgraven ging voorlangs en een inzet van Riechedly Bazoer werd op slag van rust geblokt. Dat was direct het laatste wapenfeit van Bazoer, want vanwege een blessure werd hij na de hervatting afgelost door Arek Milik. In de 45ste minuut had Frank de Boer al noodgedwongen zijn eerste wissel verbruikt. Lasse Schöne moest eraf en zijn landgenoot Viktor Fischer verving hem.

Met deze verse krachten in de ploeg kantelde Ajax in het eerste kwartier na rust de wedstrijd. Vermeer kon nog redding brengen op een vrije trap van Nemanja Gudelj, maar de Amsterdammer was kansloos toen een schot van Davy Klaassen van richting veranderd werd door Terence Kongolo. Via het been van de Feyenoord-verdediger vloog de bal in de linkerbovenhoek: 1-1. De Rotterdammers beklaagden zich na deze goal, aangezien voorafgaand aan de treffer Amin Younes door mocht toen hij bij een dribbel het speeltuig de zijlijn liet passeren.

Hoewel Ajax na de gelijkmaker het initiatief hield, was de grootste mogelijkheid voor Feyenoord. Elf minuten voor tijd dook Colin Kazim-Richards geheel vrij op voor Cillessen, die met zijn linkerhand een tegengoal voorkwam. Ook een kopbal van Kuijt kon Cillessen niet verrassen. Dus bleef het bij 1-1 in De Kuip en houdt koploper Ajax zijn marge van drie punten richting de aartsrivaal. PSV neemt de tweede plek over van Feyenoord en nadert Ajax tot op twee punten.

Eric Botteghin kan op de doellijn de 1-1 van Davy Klaassen niet voorkomen.
Eric Botteghin kan op de doellijn de 1-1 van Davy Klaassen niet voorkomen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.