Veelvraat Messi met tal van records terug in Barcelona

Reacties

Hij werd op het vliegveld van Tokyo bespuugd door boze Argentijnse River Plate-supporters, maar dat was slechts een klein smetje op een memorabele zondag voor Lionel Messi. De kersverse wereldkampioen keerde met een koffer vol records terug naar Barcelona.

Veelvraat Messi met tal van records terug in Barcelona

Messi zette Barcelona in de finale van het WK voor clubteams tegen River Plate op het goede spoor door in de 36ste minuut de score te openen. Dat doelpunt bezorgde de Argentijnse aanvaller een fraai record: hij is de enige speler in het mondiale voetbal die in twee afzonderlijke kalenderjaren in zes verschillende clubcompetities heeft gescoord.

Messi deed dat voor het eerst in 2011, toen hij in zowel La Liga, de strijd om de Copa del Rey, de Champions League, de Spaanse Super Cup, de Europese Super Cup als het WK voor clubteams telkens tot scoren kwam. Hij evenaarde daarmee destijds de unieke prestatie van ploeggenoot Pedro, die dat in 2009 flikte.

Dit kalenderjaar herhaalde Messi zijn kunststukje van 2011. Behalve zijn 33 goals in La Liga maakte hij vijf goals in het Spaanse bekertoernooi, vijf in de Champions League, één in de strijd om de Spaanse Super Cup, twee om de Europese Super Cup en dus één op het WK voor clubs.

26 hoofdprijzen
De eindzege in Japan leverde Messi zijn 26ste hoofdprijs op als speler van Barcelona. Samen met Andrés Iniesta passeerde hij daarmee ex-teamgenoot Xavi, die in zijn tijd bij de Catalaanse club 25 prijzen verzamelde. Ongelooflijk maar waar: Messi en Iniesta wonnen alle competities waaraan ze met Barcelona deelnamen elk minstens drie (!) keer.

Messi evenaarde met zijn goal in de finale daarnaast nog een stokoud record van Alberto Spencer. De voormalige Ecuadoriaanse voetballer, topscorer aller tijden in de Copa Libertadores, was tot zondag de enige speler die in drie finales van het WK voor clubteams én zijn voorganger, de Intercontinental Cup, had gescoord (in 1961 , 1962 en 1967). Messi staat nu op gelijke hoogte met Spencer, aangezien hij ook doel trof in de finales die Barcelona in 2009 en 2011 speelde.

Het aantal goals van Messi in de historie van het WK voor clubs staat nu op vijf. Daarmee is hij samen met de voormalige Argentijnse aanvaller César Delgado én ploeggenoot Luis Suarez recordhouder in het toernooi.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.