Van stukadoor tot schaduwspits: Kevin van Veen is de 'Budget Bergkamp'

Reacties

Met slechts één doelpunt in de Eredivisie en één goed seizoen in de Eerste Divisie zullen veel Nederlandse voetbalvolgers Kevin van Veen alweer vergeten zijn, maar de voormalig spits van SC Cambuur en TOP Oss is in de lagere regionen van het Engelse voetbal inmiddels een van de meest gevreesde aanvallers.

Van stukadoor tot schaduwspits: Kevin van Veen is de 'Budget Bergkamp'
© Pro Shots

Doelpunten maakte de inmiddels 28-jarige aanvaller uit Eindhoven altijd al makkelijk, maar sinds de start van het nieuwe kalenderjaar verkeert Van Veen (foto: archiefbeeld) in bloedvorm. In zes wedstrijden voor Scunthorpe United, uitkomend in de League Two, scoorde de Brabander vijf keer en was hij goed voor twee assists. Het levert een indrukwekkend gemiddelde op van één treffer per 61 minuten. Inclusief zijn assists was Van Veen zelfs elke 44 minuten direct betrokken bij een doelpunt.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Die prestaties komen niet uit de lucht vallen. In het seizoen 2014/15, zijn eerste volledige seizoen in het betaald voetbal, was Van Veen meteen zestien keer trefzeker in twintig wedstrijden in de – toen nog – Jupiler League. De spits van FC Oss was toen al 23 jaar oud en had de jaren daarvoor bij amateurclubs als Dijkse Boys, UDI '19 en JVC Cijk gespeeld, nadat een doorbraak in het profvoetbal er in de jeugdopleiding van PSV en bij Helmond Sport aanvankelijk niet in leek te zitten.

Budget Bergkamp
Via een omweg maakte Van Veen zijn dromen alsnog waar. In januari 2015 pikte Scunthorpe hem na zijn sterke eerste seizoenshelft op bij OSS. The Irons verhuurden hem een jaar later nog een seizoenshelft aan Cambuur, waarvoor hij één keer scoorde in de Eredivisie. Daarna verdween de bij PSV opgeleide spits in de anonimiteit van de League One. Vanuit Nederlands oogpunt dan, want in Engeland weten ze dondersgoed wie hij is. Hij wordt zelfs de Budget Bergkamp genoemd.

Het heeft alles te maken met zijn speelstijl. Net als de échte Dennis Bergkamp speelt Van Veen het liefst in de rug van een echte centrumspits als verkapte nummer 10. En ook hij legt regelmatig verdedigers van de tegenpartij in de luren en verschalkt keepers met een subtiele stift, waar Bergkamp in zijn actieve loopbaan een patent op had. Met als kanttekening natuurlijk dat Van Veen zijn klasse etaleert op een aanzienlijk lager niveau dan The Non-Flying Dutchman.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat beseft de schaduwspits van Scunthorpe United zelf als geen ander, bleek toen hij in februari vorig jaar een interview gaf aan The Daily Mail. 'Ze noemen me hier de Budget Bergkamp. Maar ik kom natuurlijk totaal niet in de buurt bij zijn niveau. Ik zou willen dat ik maar tien procent van zijn kwaliteiten had, maar soms laat ik wel goede dingen zien op het veld', vertelde Van Veen, toen net weer teruggekeerd bij Scunthorpe na een uitstapje naar Northampton Town.

Hasselbaink
Van Veen had in januari 2018 de clubs voor het uitkiezen, maar koos voor Northampton omdat oud-international Jerrel Hasselbaink daar toen de trainer was. Het voormalige Premier League-kanon werd echter al snel ontslagen. Degradatie naar de League Two was echter onvermijdelijk, dat terwijl Van Veen de jaren ervoor bij Scunthorpe altijd in de League One had gespeeld en het op dat niveau ook niet onverdienstelijk deed met vijftien goals in anderhalf seizoen.

Eenmaal teruggekeerd bij zijn oude club kon Van Veen die vorm niet doortrekken. Tijdens de tweede helft van vorig seizoen kon hij met één goal in dertien goals niet voorkomen dat Scunthorpe degradeerde uit de League One. Dit seizoen doet de Eindhovenaar zijn fraaie bijnaam echter weer eer aan met tien goals in 22 competitieduels. Meedoen om promotie zit er desondanks niet aan. The Irons staan na 31 duels op twintigste plek (van de 24 teams).

Van Veen zal je er niet over horen klagen. Hij geniet van het bestaan als profvoetballer, ook al is het op het vierde niveau van Engeland. 'Ik weet waar ik vandaan kom', zei hij vorig jaar in het al eerder aangehaalde interview met The Daily Mail, doelend op de beginjaren van zijn loopbaan toen hij naast amateurvoetballer ook stukadoor was. 'Ik werkte erg hard voor veel minder geld dan wat ik momenteel verdien als profvoetballer. Dus ik waardeer dit allemaal heel erg.'

Spelersprofiel

K. van Veen


Geboortedatum:
1 juni 1991
Leeftijd:
32
Geboorteplaats:
Eindhoven
Nationaliteit
Nederland
Lengte:
1,89 m
Gewicht:
85 kg
Huidige club:
Kilmarnock

In 2015 sprak VI ook met Kevin van Veen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.