Van Persie dankzij drie goals Oranje's topscorer aller tijden

Tien jaar na de veertigste interlandgoal van Patrick Kluivert heeft Robin van Persie (30) zich tot topscorer aller tijden van Oranje gekroond met zijn 41ste interlanddoelpunt. De aanvoerder van Oranje droeg in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije met drie goals bij aan de afstraffing en liet zo Kluivert achter zich.

Van Persie dankzij drie goals Oranje's topscorer aller tijden

Het tweede doelpunt van Van Persie, waarmee hij Kluivert evenaarde, leverde een schitterend tafereel op. Direct na die goal liep de aanvaller van Manchester United naar Kluivert. De fijnbesnaarde linkspoot en de assistent-bondscoach vonden elkaar in een innige omhelzing (foto). Exact tien jaar geleden had Kluivert op 11 oktober 2003 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië (5-0) zijn veertigste treffer laten aantekenen.

Direct na rust kon Van Persie ongehinderd zijn derde goal van de avond maken om zo alleenhouder van de eervolle vermelding te worden. In de 61ste minuut kreeg de Rotterdammer van bondscoach Louis van Gaal een applauswissel en werd hij vervangen door Dirk Kuijt.

Een maand geleden eiste Van Persie nog de tweede plaats voor zich op, door twee keer te scoren tegen Andorra en zo Dennis Bergkamp (37 goals) voorbij te gaan. Door zijn drie goals tegen Hongarije zijn de Hongaren nu ook de favoriete tegenstander van Van Persie. Hij scoorde in totaal zes keer tegen de verliezend WK-finalist van 1938 en 1954.

Met elf goals is Van Persie bovendien ook topscorer van de lopende WK-kwalificatiereeks. Bovendien evenaart van Persie Ruud van Nistelrooy. Beiden mogen zich met dertien treffers WK-kwalificatietopscorer aller tijden van Oranje noemen.

Bekijk hier al onze video's