Van Marwijk: 'Tegen de Denen sloop er angst in Oranje'

Lees een uitgebreid interview met Bert van Marwijk in Voetbal International 1. De nieuwe editie ligt vanaf woensdag in de winkel. Klik hier voor de inhoud van het nieuwe nummer.

Van Marwijk: 'Tegen de Denen sloop er angst in Oranje'

Na de nederlaag van het Nederlands elftal tegen Denemarken (1-0) op het Europees kampioenschap in Polen en Oekraïne namen de irritaties en de ontevredenheid bij de Oranje-internationals toe, maar dat heeft geen negatief effect gehad op de resultaten in de resterende groepswedstrijden tegen Duitsland en Portugal.

Dit zegt Bert van Marwijk deze week in Voetbal International, in zijn eerste grote interview na het EK dat voor het Nederlands elftal met drie nederlagen eindigde in een fiasco. 'Er waren wel een paar dingen op de grens, maar er zijn geen zaken voorgevallen die niet te tolereren waren', verkondigt Van Marwijk. 'Er is nooit iets gebeurd waarbij je spelers kon verwijten dat ze er niet voor werkten of dat ze er met hun pet naar gooiden. Maar als je drie keer verliest is het logisch dat je anders naar dingen gaat kijken.'

Van Marwijk weigert zondebokken aan te wijzen. Zo zouden Rafael van der Vaart en Klaas-Jan Huntelaar hun onvrede hebben geuit over hun reserverol. De ex-bondscoach, die zich momenteel vooralsnog een fulltime-opa noemt, stelt dat de nederlaag tegen Denemarken de toon zette. 'Dacht je dat die ontevreden spelers er niet waren in Zuid-Afrika? Natuurlijk wel. Alleen zaten ze toen in een andere situatie. Ze speelden niet bij hun club of zaten op de tribune.'

'Het is gewoon een feit dat winst of verlies een heel grote invloed heeft op de gemoedstoestand en het vertrouwen bij een ploeg. Tegen de Denen sloop er al angst in het elftal. Er hoefde maar iets tegen te zitten en we waren alles weer kwijt. Ik zie nog Dennis Rommedahl voor me staan: Sorry trainer, het is ongelooflijk dat we dit hebben gewonnen. Dan wordt alles niet beter.'(Taco van den Velde)



Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's