Van Hyfte dompelt Ajax in rouw in CL-week

Ajax heeft het deksel op de neus gekregen in de laatste test voor het eerste Champions League-duel met FK Rostov. Tom Van Hyfte bezorgde Roda JC Kerkrade laat in de wedstrijd een punt en daardoor eiste hij en niet de makkelijk scorende Kasper Dolberg de hoofdrol op: 2-2.

De achttienjarige Deen had zijn eerste goal bij zijn eerste wedstrijd als basisspeler in een Eredivisie-duel al gauw te pakken. Dolberg - die vorige week vanaf de bank begon omdat trainer Peter Bosz tegen Sparta Rotterdam (1-3 zege) voor Matteo Cassierra koos - was in de achtste minuut de laatste schakel van een vlotlopende aanval van de hoofdstedelingen.

Jairo Riedewald vond Davy Klaassen met een fraaie opening door het centrum, de aanvoerder wipte de bal naar de jonge spits en voor hem was het vanaf een meter voor een leeg doel een koud kunstje de score te openen. Ajax leek op rozen te zitten, maar zag dat Roda JC bij het eerste gevaar voor het doel van Jasper Cillessen direct toesloeg. Het was de onder trainer Yannis Anastasiou tot aanvaller omgeturnde middenvelder Adil Auassar die een voorzet van David Boysen met een licht tikje tot doelpunt promoveerde.

Het was - na zijn goal een week eerder tegen Heracles Almelo (1-1) - alweer zijn tweede goal dit seizoen, een prestatie die Dolberg in één wedstrijd evenaarde. Want een minuut voor rust zette hij Ajax met de buitenkant van zijn rechtervoet op 2-1. De als linksbuiten opgestelde Daley Sinkgraven vond de aanvalsleider met een halfhoge voorzet en Dolberg toonde aan een halve kans genoeg te hebben. De negentig minuten maakte de gevierde aanvaller echter niet vol.

Ajax-spits Kasper Dolberg staat na twee Eredivisie-speelronden op twee goals.

Bosz haalde hem na 63 minuten naar de kant en gunde Bertrand Traoré zijn eerste minuten in het Ajax-tricot. Met de Chelsea-huurling, die net als Davinson Sánchez debuteerde in de hoofdmacht, binnen de lijnen nam het Amsterdamse gevaar niet veel meer toe. Traoré mikte zelf nog een keer over, terwijl de van een liesblessure herstelde invaller Amin Younes daarvoor nog gevaarlijk was geweest met een schot net naast de paal.

Roda JC stelde er lange tijd alleen een gevaarlijk moment van Frederic Ananou (te laat bij lage voorzet) tegenover, maar bleef speculeren op dat ene kansje. En die mogelijkheid kwam er in blessuretijd na een makkelijk gegeven vrije trap op zo'n dertig meter van het doel. Auassar zette zich achter de bal en kreeg hem bij Van Hyfte, die bij de tweede paal raak kopte. Daarmee bepaalde hij de eindstand op 2-2 en dompelde hij Ajax in het laatste duel voor de eerste confrontatie met FK Rostov (dinsdag) in de play-offs van de Champions League in rouw. Voor Roda, dat door een tweede gele kaart voor Ananou met tien man eindigde, betekende die uitslag het tweede gelijkspel in twee duels.