Van Gaal: 'Niet geïnteresseerd in mening bondscoach Chili'

Twee gouden wissels brachten Oranje de derde zege op rij. 'Dat is ook geluk', zei Louis van Gaal op de persconferentie na afloop van de 2-0 zege op Chili.

'Natuurlijk weet ik dat Leroy Fer lengte heeft en dat hij goed kan koppen', vervolgde de bondscoach van Nederland. 'Wat betreft Memphis Depay: we hebben geanalyseerd dat Chili in de laatste vijftien minuten meer ruimte weggeeft. Depay profiteerde daarvan met een prachtig doelpunt van wereldklasse.'

Van Gaal had geen zin om te reageren op de bondscoach van Chili die klaagde over de negatieve spelopvatting van Oranje. 'Ik ben niet zo geïnteresseerd in wat de bondscoach van Chili ervan vindt.' Wel zei hij: 'In balbezit moeten wij nog veel beter kunnen, maar we hebben goed verdedigd. Chili had een kans in de eerste helft met een kopbal, dat was het. Tegen Australië en Spanje speelden ze heel aanvallend en dat hebben we weten te neutraliseren.'

'Je moet een strategie ontwikkelen die past bij de spelersgroep en dan is het als coach mooi om te zien dat die wordt bevestigd door de resultaten. We hebben de kwaliteit in huis om de kansen te ontwikkelen en dat is gelukt, zeker in de tweede helft. Met AZ heb ik ook ongeveer zo gespeeld en daarmee werden we landskampioen. Het gaat er alleen om dat je een goal meer maakt dan de tegenstander, dat heb ik voor het toernooi ook al gezegd.'

Van Gaal wilde nog niet te ver vooruit kijken. 'Dat hangt van zoveel factoren af. Het team en de coach controleren niet altijd alles. De eerste twee wedstrijden werden we geconfronteerd met twee onterechte penalty's, dat kan uitschakeling betekenen. Vandaag hadden we een uitstekende scheidsrechter. Het was een wedstrijd op het hoogste niveau, het slimste team heeft gewonnen.'

Hij daagde ook nog een kritische buitenlandse journalist uit die zich afvroeg waarom er zo defensief werd gespeeld. 'Kunt u een definitie geven van aanvallend voetbal?', vroeg Van Gaal. Waarna de man zei dat Dirk Kuijt back stond. 'En Chili deed niet net zoiets met hun backs? Dat heeft u zeker niet gezien?'