Van der Vaart en Van Persie hoofdrolspelers in derby

Robin van Persie en Rafael van der Vaart (foto) hebben een belangrijke rol gespeeld in de spectaculaire derby tussen Arsenal en Tottenham Hotspur. Allebei de Nederlanders waren woensdagavond trefzeker. Chelsea versloeg Birmingham en houdt de titelhoop levend.

Tottenham Hotspur - Arsenal 3-3Het eerste kwartier op White Hart Lane was spectaculair. Na vijf minuten spelen viel het eerste doelpunt. Cesc Fabregas stuurde de razendsnelle Theo Walcott weg met een sublieme steekbal. De Engelsman had vervolgens geen moeite met het passeren van Heurelho Gomes en schoof de 0-1 binnen.

Lang kon Arsenal niet genieten van de voorsprong. Twee minuten later nam Rafael van der Vaart de bal ietwat gelukkig aan. Maar het schot dat volgde, verdween in de korte hoek. Ook met de gelijkmaker was het qua vuurwerk in de openingsfase niet gedaan. Samir Nasri zette de bezoekers na twaalf minuten weer op voorsprong. Zijn venijnige inzet was Gomes te machtig: 1-2.

In de laatste vijf minuten van het eerste bedrijf was het opnieuw smullen voor de toeschouwers. Eerst vergrootte Robin van Persie de marge voor The Gunners. De Nederlander zag zijn kopbal nog gered worden door Gomes, maar was vervolgens attent en schoot de bal hard in het dak van het doel.

De 1-3 betekende voor de zesde keer op rij een doelpunt van Van Persie in een uitduel. Hiermee evenaarde de Oranje-international een record dat op naam stond van Didier Drogba.

Arsenal slaagde er niet in de riante voorsprong vast te houden tot de rust. Tom Huddlestone schoot een afvallende bal keihard langs de verraste Arsenal-goalie Wojciech Szczesny. De treffer bleek het slotstuk van een heerlijke eerste helft.

Na de onderbreking kwam Tottenham vol passie uit de startblokken. Zo was Van der Vaart met een knap schot dicht bij de 3-3, maar de Nederlander vond Szczesny op zijn weg.

De gelijkmaker van Van der Vaart kwam er toch. Szczesny vloerde de watervlugge Aaron Lennon binnen het zestienmetergebied. De strafschop die volgde, werd onberispelijk benut door Van der Vaart. Ondanks grote kansen voor beide ploegen – Luka Modric stuitte bij een levensgrote mogelijkheid op Szczesny – bleef het bij die stand.

Door de remise deelt Arsenal nu de tweede plek met Chelsea. Beide ploegen hebben een achterstand van zes punten op Manchester United. Tottenham komt een puntje dichter bij de topvier. Het verschil met nummer vier Manchester City is nog twee punten.

Chelsea - Birmingham City 3-1Het verzet van de bezoekers was in Londen al snel gebroken. Chelsea, dat opnieuw aantrad met Florent Malouda en Salomon Kalou als vleugelaanvallers, kwam al na drie minuten op voorsprong. Centrumspits Didier Drogba kopte een bal door tot bij Malouda. De Fransman kon van dichtbij binnentikken.

Halverwege het eerste bedrijf tekende Kalou voor de 2-0. De voormalig Feyenoorder soleerde zich een weg door de Birmingham-defensie en schoot met een geplaatst schot raak.

In de tweede helft maakte Malouda aan alle twijfel een einde. Na een knappe voorzet van invaller Ryan Bertrand kopte de aanvaller raak. In de slotfase redde Sebastian Larsson vanaf de strafschopstip de eer voor Birmingham.

Door de zege verkleint Chelsea de achterstand op koploper Manchester United tot zes punten. Foto: VI Images