Van der Gaag: 'Ik weet dat ik een risico neem'

Mitchell van der Gaag werd vorige week definitief aangesteld als hoofdcoach van Marítimo Funchal. Dat kwam voor de 38-jarige Nederlander als een complete verrassing. Maar veel bedenktijd had hij niet nodig.

Van der Gaag: 'Ik weet dat ik een risico neem'

'Ik deed het als een vriendendienst eigenlijk. Met goed fatsoen kon ik niet weigeren', zegt de voormalige verdediger in Voetbal International over zijn periode als interim-trainer. Van der Gaag kwam vijf jaar als speler uit voor Marítimo en was er de laatste drie seizoenen trainer van het tweede elftal. Met een baan als hoofdtrainer hield hij nog totaal geen rekening.

'Pas toen ik werd gevraagd het definitief over te nemen, ben ik er serieus over gaan nadenken. Ik was echt perplex. Ik heb een tijdje getwijfeld of het trainen wel iets voor mij was, maar inmiddels zie ik het wel als een vak waarin ik verder wil. Sommige trainers moeten jarenlang wachten op zo'n kans. Ik kan er dan wel heel lang over gaan nadenken, maar misschien komt de kans wel nooit meer.'

Toen Van der Gaag voor het eerst plaatsnam in de dug-out won Marítimo meteen met 4-2 van Académica Coimbra. 'Dat lag niet aan mij, maar aan de groep die goed reageerde op de ontstane situatie', vertelt hij bescheiden. 'In principe teken ik een contract tot het einde van het seizoen, het is hier wel Portugal natuurlijk. Ik weet hoe het werkt. Na zeven speeldagen zijn hier al vijf trainers ontslagen. Ik weet ook dat ik een risico neem. De vorige trainer had enorm veel krediet maar won slechts twee van de laatste achttien wedstrijden, dan weet je dat het ook voor hem moeilijk wordt.'

Na zeven speeldagen zijn de verschillen in de hoogste afdeling van Portugal nog erg klein. Met acht punten uit zeven wedstrijden bezet Marítimo de zevende plaats. Het verschil met nummer vier Sporting Lissabon bedraagt drie punten; het gat met hekkensluiter Académica Coimbra is vijf punten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen