Van Bronckhorst tevreden: 'Excelsior heeft geen kans gehad'

Giovanni van Bronckhorst stelt tevreden vast dat het plezier en de honger van het spel van Feyenoord afspatte in de bekerwedstrijd tegen Excelsior (4-0). De Feyenoord-trainer greep de stadsderby aan om diverse reserves speeltijd te gunnen.

Feyenoord was heer en meester in de eigen Kuip, alleen opende de score pas vlak na rust. 'Je wacht natuurlijk op het doelpunt. We waren de veel betere ploeg en hadden genoeg kansen', blikt Van Bronckhorst terug bij FOX Sports. 'Maar de keeper redde een paar keer geweldig in de eerste helft. Dat Excelsior geen kans heeft gehad, is het belangrijkste dat we meenemen naar zondag (thuis tegen SC Heerenveen, red.).'

Toen het eenmaal raak was via Eljero Elia liep Feyenoord via Eric Botteghin ook snel verder weg. 'Dat was het scenario wat ik verwacht en gehoopt had. Daardoor kon ik jongens sparen. Het team bleef goed doorgaan en zoeken naar een volgende goal. Deze jongens hebben altijd zin om te voetballen. Dat zag je vandaag ook, met name in de tweede helft.'

Van Bronckhorst voerde in zijn basisopstelling vier wijzigingen (Lucas Woudenberg, Renato Tapia, Michiel Kramer en Elia) door ten opzichte van De Klassieker en gunde Steven Berghuis, Marko Vejinovic en Bart Nieuwkoop speeltijd door in het laatste halfuur te wisselen. 'Dan zie je hoe belangrijk het is dat je een grote selectie hebt. Dat je jongens kansen geeft en dat ze die pakken.'

Kramer
Michiel Kramer startte in plaats van Nicolai Jørgensen in de punt van de aanval en kon ondanks diverse pogingen zijn basisoptreden niet opluisteren met een doelpunt. Wel krijgt hij een compliment van zijn trainer. 'Je hoopt dat spitsen scoren, dat hebben ze nodig. Maar al met al heeft Kramer gewoon een heel goede wedstrijd gespeeld.'

Ook Elia maakte op Van Bronckhorst een goede indruk bij zijn eerste basisoptreden na een schouderblessure. 'Hij wil soms te graag, daarom staat hij positioneel niet altijd goed. In de tweede helft speelde hij meer tegen de zijlijn. Hij heeft zijn minuten en goal weer gemaakt, dus het vertrouwen neemt bij hem alleen maar toe.'