Valencia zet Barcelona in extremis voet dwars

Barcelona is de uitwedstrijd tegen Valencia niet ongeschonden doorgekomen. Een late goal van Santi Mina leverde de thuisploeg een punt op: 1-1.

Het sterk spelende Barcelona moest in Estadio Mestalla lang wachten op een beloning voor de aanvallende intenties. De Valencia-defensie vertoonde eerder al scheurtjes, maar moest het hoofd voor het eerst buigen in de 59ste minuut. Lionel Messi stuurde aanvalskompaan Luis Suarez, die buitenspel leek te staan, diep en de Uruguayaan wist zich wel raad met de kansrijke situatie. Hij hield Aymen Abdennour van zich af en knalde raak vanuit een moeilijke hoek.

Het bleek echter niet de beslissende treffer. Santi Mina bracht het thuispubliek vijf minuten voor tijd namelijk in extase. Aan de goal van de Spanjaard ging perfect voorbereidend werk van landgenoot Paco Alcácer vooraf. De spits controleerde een dieptepass en legde eenmaal in het vijandelijke strafschopgebied perfect klaar voor Mina, die hard uithaalde: 1-1.

Gary Neville bekeek het spektakel vanaf een veilige afstand. De opvolger van de vorige week opgestapte Nuno Espírito Santo werd woensdag aangesteld, maar koos ervoor om pas in de Champions League-wedstrijd van komende woensdag tegen Olympique Lyon voor het eerst de honneurs aan de zijlijn waar te nemen.

Dat Valencia lang stand hield kwam gedeeltelijk door Luis Suarez. De ex-Ajacied kreeg een handvol kansen in de eerste helft, maar verzuimde zijn seizoenstotaal in La Liga voor rust op dertien goals te zetten. Dat was mede te wijten aan de vrijgevigheid van Suarez, die in het verleden vaak het verwijt kreeg te egoïstisch te zijn. Zo koos de aanvaller oog in oog met keeper Jaume Domenech voor een voorzet op Neymar, die vervolgens niet bij de bal kon.

Met voormalig PSV-aanvaller Zakaria Bakkali als invaller binnen te lijnen zette Valencia tegen de koploper van de Primera División een ijzersterke thuisreeks voort. De laatste competitienederlaag van Valencia in de eigen voetbaltempel dateert van 30 november 2014, toen Barcelona eveneens de tegenstander was (0-1). In tegenstelling tot vorig seizoen begingen de Catalanen ditmaal wel een misstap op bezoek bij Los Che, waardoor het verschil met naaste achtervolger Atlético Madrid twee punten bedraagt. Nummer drie Real Madrid kijkt tegen een achterstand van vier punten aan.