Valencia verliest terrein door buitenspelgoal

Valencia heeft twee dure punten verloren in de strijd om de derde plaats in de Spaanse competitie. Op bezoek bij Athletic de Bilbao incasseerde het tiental van trainer Nuno Santo in de laatste minuut de gelijkmaker (1-1), die eigenlijk niet had mogen tellen.

Winnen was voor Valencia noodzakelijk om uitzicht te houden op rechtstreekse plaatsing voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Na een fraai overstapje van Sofiane Feghouli leek Rodrigo De Paul Los Che drie punten te bezorgen. In dat geval zou de achterstand op nummer drie Atlético Madrid beperkt blijven tot één punt.

Zover kwam het niet. Valencia eindigde het duel in San Mamés Barria met tien man. Verdediger Nicolás Otamendi kreeg de rode kaart na een ongelukkige overtreding, terwijl scheidsrechter Fernando Teixeira Vitienes daarnaast nog zes gele kaarten trok. De ondertalsituatie kostte Valencia in de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd de overwinning. Na een schot tegen de paal tikte Aritz Adúriz (rechts op de foto met Otamendi) van dichtbij raak in de rebound, maar op de tv-beelden was duidelijk te zien dat de 34-jarige aanvaller dit vanuit buitenspelpositie deed. Een pijnlijk gelijkspel voor Valencia dus, waardoor de achterstand op de Madrilenen is opgelopen tot drie punten.

Waar Valencia nog strijdt om Champions League-voetbal, is Athletic nu praktisch zeker van deelname aan de Europa League. De ploeg van trainer Ernesto Valverde bezet na de remise de achtste plaats, maar kwalificeert zich waarschijnlijk via het toernooi om de Copa del Rey voor Europees voetbal. In de finale wacht Barcelona, dat alleen theoretisch directe plaatsing voor de Champions League nog kan mislopen. Het ticket voor de Europa League gaat dan, ongeacht de uitslag van de eindstrijd, naar Athletic.