Valencia overleeft in Monaco, Rapid strandt in Oekraïne

Valencia heeft in Monaco een plaats in de Champions League veroverd. Shakhtar Donetsk maakte een einde aan de droom van Ajax-beul Rapid Wien.

AS Monaco – Valencia 2-1
'We hebben een droomwedstrijd nodig', zei Monaco-trainer Leonardo Jardim. Zijn ploeg moest op eigen veld een 3-1 achterstand wegwerken van de heenwedstrijd. De return dreigde een nachtmerrie te worden toen Álvaro Negredo al na vier minuten de score voor Valencia opende. De Spanjaard strafte een verkeerde spelhervatting van keeper Danijel Subasic met een fraaie stift af.

De hoop van AS Monaco keerde iets terug na de gelijkmaker van Andrea Raggi. De Italiaanse verdediger bracht de 1-1 op het scorebord, nadat Valencia-doelman Mathew Ryan in de fout was gegaan. Een kwartier voor tijd volgde de volgende opsteker voor de thuisploeg.

De Australische doelman mocht het tweede doelpunt van AS Monaco zich ook aanrekenen. Hij verwerkte een vrije trap zo slecht, dat het uiteindelijk voor Elderson een koud kunstje was om de 2-1 aan te tekenen. Wel hing er een buitenspellucht aan. Voor Valencia was er na afloop echter geen reden zich daarover te beklagen. De Spaanse club kwam het laatste kwartier ongeschonden door en kwalificeerde zich zo als vijfde club uit de Primera División voor de Champions League.

Shakhtar Donetsk – Rapid Wien 2-2
Vijf minuten had Rapid Wien het startbewijs voor de Champions League in handen. De Oostenrijkse formatie, die in de vorige ronde verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Ajax, had een snelle achterstand omgezet in een voorsprong. Louis Schwaub, in Amsterdam twee keer trefzeker geweest, tekende met een kopbal voor de gelijkmaker. De rake vrije trap van Steffen Hofmann bracht Rapid op koers van de Champions League.

Maar de koude douche volgde vijf minuten later. Oleksandr Gladkyy tekende voor de bittere pil voor de Oostenrijkers, die na tien minuten de eerst tik van Marlos hadden gekregen. Rapid slaagde er niet in de 2-2 te beantwoorden, zodat na de 2-1 in Wenen de uitschakeling een feit werd. De rode kaart voor Marion Sonnleiter in de slotfase maakte het drama compleet. Robert Beric was dé schlemiel. Twee minuten voor tijd miste hij de uitgelezen kans op de 2-3.

Dinamo Zagreb – Skënderbeu 4-1
De kansen voor Skënderbeu waren al klein na de 2-1 nederlaag op eigen veld. Dinamo Zagreb maakte in Kroatië een einde aan de illusies van de Albanezen. Esquerdinha maakte namens de gasten de openingsgoal van Dinamo Zagreb van El Arabi Soudani nog ongedaan, maar op de goals van Armin Hodzic, Jérémy Taravel en nogmaals Soudani bleef Skënderbeu een antwoord schuldig. Zelfs de rode kaart voor Dinamo-middenvelder Gonçalo bood geen soelaas.