United voorkomt afgang, hattrick Suarez voor Liverpool

Manchester United voorkwam mede door een doelpunt van Robin van Persie een blamage tegen Stoke City. Liverpool beleefde een zorgeloze middag tegen West Bromwich Albion door een hattrick van Luis Suarez. Everton boekte een belangrijke zege op bezoek bij Aston Villa.

Manchester United – Stoke City 3-2
Thuis tegen Stoke City maakte Manchester United met pijn en moeite een einde aan zijn rampzalige reeks in de Premier League. De overwinning op The Potters is de tweede in de afgelopen vijf competitiewedstrijden.

Erik Pieters stond aan de basis van de openingstreffer van Stoke op Old Trafford, die al na vier minuten werd gemaakt. De Nederlandse verdediger zette vanaf links voor op Peter Crouch, die de bal in twee instanties in het doel van United frommelde. De dolende thuisploeg wist pas na 43 minuten iets terug te doen via Robin van Persie, die kon scoren doordat doelman Asmir Begovic van Stoke nog op de grond lag na een redding op een kopbal van Wayne Rooney. Door zijn treffer achterhaalde Van Persie het doelpuntenrecord van Jerrel Hasselbaink. De Rotterdammer heeft nu net als Hasselbaink 127 doelpunten gemaakt in de Premier League.

United kwam nog voor rust opnieuw op achterstand en het was een andere oude bekende uit de Eredivisie die de treffer voor zijn rekening nam. Marko Arnautovic (ex-FC Twente) krulde vanaf achttien meter een vrije trap in de kruising en maakte zo zijn eerste doelpunt van dit kalenderjaar. In de slotfase voorkwam United een nieuwe domper in de competitie. Wayne Rooney zorgde na 78 minuten voor de gelijkmaker en twee minuten daarna kopte de net ingevallen Javier Hernández de thuisploeg zelfs op voorsprong.

Ondanks de overwinning stijgt United niet op de ranglijst. De regerende Engelse kampioen blijft achtste met een achterstand van acht punten op koploper Arsenal, dat eerder op de dag met 0-2 zegevierde bij Crystal Palace.

Liverpool – West Bromwich Albion 4-1
Het spitsenduo Luis Suarez-Daniel Sturridge van Liverpool maakte zaterdagmiddag korte metten met West Bromwich Albion. Suarez nam tegen The Baggies een hattrick voor zijn rekening, maar het absolute hoogtepunt van de wedstrijd kwam van de voet van Sturridge.

De geweldige vorm van zijn aanvalspartner Daniel Sturridge (zeven competitietreffers) verlicht dit seizoen de druk op de schouders van Suarez, maar tegen West Brom nam de ex-Ajacied Liverpool als vanouds bij de hand. Na twaalf minuten schoot hij de 1-0 binnen en enkele minuten daarna verdubbelde hij de voorsprong met een ontzagwekkende kopbal. Op aangeven van Aly Cissokho kopte Suarez van de rand van het strafschopgebied in de kruising.

Tien minuten na rust besliste Suarez de wedstrijd met een rake kopbal na een vrije trap van Steven Gerrard. Na 65 minuten tekende James Morrison namens West Brom uit een strafschop voor de 3-1. Het slotakkoord kwam op bijzonder fraaie wijze van de thuisploeg, want na 77 minuten stiftte Sturridge de bal van ongeveer achttien meter achter de verbouwereerde doelman Boaz Myhill van West Brom.

Door de overwinning klimt Liverpool van de derde naar de tweede plaats. De club van manager Brendan Rodgers staat twee punten achter op Arsenal en drie punten voor op Chelsea, dat zondag de topper tegen Manchester City speelt.

Aston Villa – Everton 0-2
Het treffen tussen Aston Villa en Everton stond vooral in het teken van de prestigestrijd tussen de Belgische spitsen Christian Benteke (Villa) en Romelu Lukaku (Everton). De twintigjarige huurling van Chelsea kwam als overwinnaar uit de strijd.

Want waar Benteke in de achtste minuut verzuimde om het Villa van de Nederlanders Leandro Bacuna en Ron Vlaar vanaf de stip op voorsprong te zetten, schoot Lukaku in de 68ste minuut wel raak nadat Leon Osman hem had aangespeeld. Negen minuten voor tijd zorgde Osman zelf voor de beslissende 0-2.

Door wat pas de tweede uitzege van het seizoen was staan The Toffees, waar John Heitinga met een blessure ontbrak, in afwachting van de resultaten van zondag voorlopig derde. Aston Villa blijft door de tweede nederlaag op rij een bescheiden middenmoter met tien punten uit negen duels.