Uitsyndroom houdt PSV bij FC Groningen af van koppositie

PSV heeft in de uitwedstrijd tegen FC Groningen verzuimd lijstaanvoerder van de Eredivisie te worden. De Trots van het Noorden had aan één doelpunt genoeg om de slechte uitreeks van PSV te verlengen: 1-0.

Uitsyndroom houdt PSV bij FC Groningen af van koppositie

PSV won dit seizoen alleen de allereerste uitwedstrijd op bezoek bij ADO Den Haag en liet vervolgens punten liggen bij Heracles Almelo (1-1), FC Twente (2-2) en AZ (1-2). En dat terwijl vijf thuisduels liefst dertien punten opleverden. Ook in de Euroborg was de trainer van Phillip Cocu niet in staat de wedstrijd naar zijn hand te zetten, omdat het slordig omsprong met de vele scoringskansen.

Want de Eindhovenaren hadden mogelijkheden genoeg om in de Eredivisie weer eens te winnen in een uitwedstrijd. Al in de openingsfase sneden met name Memphis Depay en Zakaria Bakkali enkele keren eenvoudig door de Groningense defensie, maar beide vleugelspitsen misten precisie in de afwerking. Zo stuitte Depay op de voeten van Groningen-doelman Marco Bizot en schoot Bakkali hoog over. Ook vlak voor rust was Bizot een sta-in-de-weg toen Depay en Ola Toivonen van dichtbij konden aanleggen.

Groningen stelde daar slechts bij vlagen wat tegenover. Eric Botteghin zorgde in de eerste helft met een kopbal voor het gevaarlijkste moment in de doelmond van PSV, maar de inzet van de Braziliaanse verdediger verdween dankzij een halve redding van doelman Przemyslaw Tyton en de op de doellijn geposteerde Toivonen niet in het doel van PSV.

Tjaronn Chery stond met een prima steekbal aan de basis van de Groningse goal.
Tjaronn Chery stond met een prima steekbal aan de basis van de Groningse goal.

Verder was met name Filip Kostic (foto boven) een plaag voor de verdedigers van PSV, die regelmatig de hielen van de Servische vleugelspits zagen. Waar dat voor rust niet meer dan wat dreiging opleverde, was dat na de onderbreking de aanleiding voor de openingsgoal. Tjaronn Chery bediende Kostic met een afgemeten steekpass, waarna de twintigjarige linkspoot oog in oog met Tyton kalm afrondde.

De tegengoal was extra pijnlijk voor PSV, omdat Bizot kort daarvoor met een uitstekende redding opnieuw een doelpunt van Depay had voorkomen. Met Oscar Hiljemark, Jürgen Locadia en Florian Jozefzoon als vervangers van de licht geblesseerde Stijn Schaars, Tim Matavz en Bakkali probeerde Cocu nog te verijdelen dat Groningen zijn vierde zege in vijf thuisduels kon boeken. Maar Bizot kreeg na de eerste goal van Kostic in Groningse dienst aanmerkelijk minder te doen dan daarvoor het geval was.

Zodoende liet PSV na om de koppositie over te nemen van FC Twente, dat zaterdag met 1-1 gelijkspeelde tegen Ajax. Groningen naderde de nummer twee uit Eindhoven tot op een punt en heeft net als Feyenoord (vijfde) en Vitesse (zesde) zeventien punten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen