Uitbreiding aantal WK-deelnemers lijkt in kannen en kruiken

Reacties

Het agendapunt 'uitbreiding van het aantal WK-deelnemers' op de FIFA-vergadering van dinsdag lijkt een hamerstuk. Volgens Michel D'Hooghe, die lid is van het 37-koppige FIFA-council, zal de wereldvoetbalbond instemmen met een uitbreiding tot veertig of 48 landen.

Uitbreiding aantal WK-deelnemers lijkt in kannen en kruiken

Sinds 1998 nemen 32 landen deel aan de mondiale titelstrijd. Volgens D'Hooghe zien alle continenten een uitbreiding zitten, ook de Europese landen. Al zijn het vooral Afrika en Azië die aandringen op extra tickets.

'Er is natuurlijk een periode geweest waarin het WK een zaak was tussen Zuid-Amerika en Europa, maar ondertussen liggen de kaarten anders en eisen Afrika en Azië een plaats op', vertelt D'Hooghe aan Sporza.

'Een rondvraag bij de 54 Europese nationale bonden heeft ook geleerd dat een duidelijke meerderheid van die bonden voor een uitbreiding is. Ik denk dus dat iedereen momenteel het principe van de uitbreiding zal goedkeuren.'

Het is wel de vraag of er vanaf 2026 (in 2018 en 2022 doen nog gewoon 32 landen mee aan het WK) veertig of 48 landen strijden om de wereldbeker. FIFA-president Gianni Infantino wil naar 48 deelnemers. 'Zijn motivatie is: op het WK van 1982 waren er 24 deelnemers op 109 FIFA-leden. Dat aantal leden is nu bijna verdubbeld, waardoor het aantal deelnemers ook verdubbeld zou worden.'

Dinsdag zal het FIFA Council ook vergaderen over de formats die bij een mogelijke uitbreiding worden gehanteerd. Er zou zich een meerderheid hebben afgetekend voor een eerste ronde met zestien poules van drie landen. De toptwee zou in dat systeem doorstromen naar de knock-outfase. De uiteindelijke winnaar zou dan, net als in de huidige modus, zeven wedstrijden afwerken.

Moet het WK worden uitgebreid? Discussieer mee via onze VI Opinie

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.