Uitblinker Bouy schiet PEC langs Roda in jacht op play-offs

PEC Zwolle heeft met een 3-1 overwinning op Roda JC Kerkrade goede zaken gedaan in de strijd om de play-offs voor de Europa League. Ouasim Bouy (foto) was met twee doelpunten en een assist de grote man in het duel met de Limburgers.

PEC Zwolle verloor geen een van de laatste acht duels met Roda, maar de bezoekers hadden het overwicht in de eerste helft. Na miscommunicatie achterin bij PEC had Rydell Poepon na zes minuten al de openingstreffer op zijn schoen, maar de spits verzuimde binnen te schieten.

Ook Mike van Duinen was dicht bij een doelpunt, terwijl Jordy Buijs in de veertigste minuut keeper Mickey van der Hart aan het werk zette met een vrije trap van een meter of dertig. De doelman kon ternauwernood redding brengen maar moest wel een hoekschop weggeven. Uit die corner opende Marcos Gullón de score, door bij de eerste paal binnen te koppen.

PEC-trainer Ron Jans was duidelijk niet tevreden over het spel van zijn ploeg in de eerste helft, want hij greep met het inbrengen van Sheraldo Becker en Stef Nijland voor Kingsley Ehizibue en Lars Veldwijk drastisch in. Door de genoodzaakte wissel van de geblesseerde Bram van Polen was hij na 45 minuten al door zijn wisselmogelijkheden heen.

Het was echter middenvelder Bouy die in de tweede helft de hoofdrol opeiste bij de herboren thuisploeg. Met een fraaie lange bal zette hij Queensy Menig drie minuten na rust alleen voor de keeper. De behendige aanvaller tikte de bal vervolgens subtiel over Roda-doelman Benjamin van Leer. Bouy zorgde daarna met een droge knal en een kopbal voor de 3-1 eindstand. Ook supersub Maickey Ngombo kon daar in de slotfase niets meer aan veranderen.

De zege op Roda is de vierde thuisoverwinning op rij voor PEC, dat eerder in eigen huis te sterk was voor Feyenoord, De Graafschap en Willem II. Slechts twee keer eerder wist de club dat in de geschiedenis te presteren, in 1979 en 2014. Door de winst stijgt PEC naar de zevende plaats, die rechtgeeft op een ticket in de play-offs voor de Europa League. De concurrentie komt zaterdag en zondag in actie.