Uitblinkende Kepa grijpt opnieuw zijn kans in strijd met De Gea

Reacties

Hoewel bondscoach Roberto Moreno nog altijd volhoudt dat de strijd onder de lat niet beslist is was Kepa Arrizabalaga donderdag opnieuw eerste keuze bij de 2-1 overwinning van Spanje tegen Roemenië. De doelman van Chelsea was een van de uitblinkers en houdt concurrent David de Gea nu al vier wedstrijden op de bank.

Uitblinkende Kepa grijpt opnieuw zijn kans in strijd met De Gea

De Gea leek voorbestemd om als opvolger van Iker Casillas het doel van Spanje tot in de lengte van jaren te verdedigen. De 28-jarige Spanjaard verzamelde tot dusver 39 caps voor zijn land en was lang de onbetwiste nummer een bij de wereldkampioen van 2010. Een aantal weifelende optredens op het WK 2018 en een matig seizoensslot bij United deden de discussie in Spanje echter oplaaien of De Gea nog wel de juiste keuze onder de lat was.

Vanaf het moment dat Luis Enrique zijn taken als bondscoach in maart van dit jaar noodgedwongen moest neerleggen is de goalie van Manchester United echter zijn plek kwijt. Roberto Moreno, sinds juni de definitieve opvolger van Enrique, gaf sindsdien keer op keer de voorkeur aan Kepa Arrizabalaga, een Bask die sinds zijn transfer van Athletic de Bilbao naar Chelsea de duurste keeper ter wereld is.

Kepa houdt Spanje op de been 
Donderdag koos Moreno voor het duel tegen Roemenië opnieuw voor Kepa, die zijn vertrouwen niet beschaamde. Na een uur spelen maakte Roemenië de aansluitingstreffer en toen verdediger Diego Llorente tien minuten voor tijd een rode kaart kreeg, kwamen de Spanjaarden nog serieus onder druk te staan. Dankzij een aantal uitstekende ingrepen van Kepa bleef La Roja op de been en werd het eerste puntenverlies in Groep F voorkomen.

Ook Gary Lineker zag Kepa opnieuw de voorkeur krijgen boven De Gea en dichtte hem een cruciale rol toe bij de 2-1 zege.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na afloop van het duel tegen Roemenië hield bondscoach Moreno zich tegenover Marca op de vlakte over de keeperskwestie. 'Vandaag was het de beurt aan Kepa, maar we hebben twee keepers die gelijkwaardig zijn aan elkaar', aldus Moreno, die stelt dat het bij een nationaal elftal niet noodzakelijk is dat iedere keer dezelfde doelman onder de lat staat. Kepa is blij met zijn kans, maar begrijpt dat De Gea niet gelukkig is met de mutatie. 'Uiteindelijk is het aan ons om aan de coach te laten zien wie de beste is.'

Concurrentiestrijd

Jarenlang was Iker Casillas, met 167 interlands recordinternational, de onbetwiste nummer een bij de Spaanse ploeg. De voormalig doelman van Real Madrid had met Victor Valdés en Pepe Reina twee concurrenten die door zijn jarenlange hegemonie tweede viool moesten spelen.

Het lijkt erop dat Moreno de verschillen op dit moment niet zo groot vindt als in het 'tijdperk Casillas'. Mogelijk wil de bondscoach in aanloop naar het EK 2020 een concurrentiestrijd ontketenen, om zowel De Gea als Kepa te kunnen testen.

Spanje heeft na de benauwde 2-1 zege op Roemenië een comfortabele voorsprong van vijf punten in Groep F op achtervolger Zweden. Zondag speelt Spanje de tweede EK-kwalificatiewedstrijd van deze week. Dan is Faeröer de tegenstander en zal er ongetwijfeld een nieuw hoofdstuk aan de concurrentiestrijd toegevoegd worden.

Casillas was vijftien jaar lang eerste keus onder de lat bij Spanje en werd daardoor zelfs recordinternational
Casillas was vijftien jaar lang eerste keus onder de lat bij Spanje en werd daardoor zelfs recordinternational
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Spanje
Meer over Spanje
Meer Kepa
Meer over Kepa
Meer David de Gea
Meer over David de Gea
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.