UEFA straft Montenegro met reglementaire zege voor Russen

Reacties

De Europese voetbalbond (UEFA) heeft Montenegro zoals verwacht hard gestraft voor het incident in het EK-kwalificatieduel met Rusland. De Russen kregen niet alleen een reglementaire 3-0 zege toegewezen, de Montenegrijnen moeten ook hun eerstvolgende duel (tegen Liechtenstein) zonder publiek afwerken.

UEFA straft Montenegro met reglementaire zege voor Russen

In het EK-kwalificatieduel van 27 maart in Podgorica kreeg de Russische doelman Igor Akinfeev (foto) al na dertig seconden een vuurpijl in zijn nek. De goalie van CSKA Moskou moest op een brancard naar de kant en direct vervangen worden.

Het duel werd na het incident ruim een half uur stilgelegd, maar toch nog hervat. Uiteindelijk werd het treffen definitief gestaakt toen een massale vechtpartij op het veld oversloeg naar de tribune. Op dat moment stond het, mede door een gemiste strafschop van Roman Shirokov, nog 0-0.

De maatregel heeft tot gevolg dat het EK van 2016 voor Montenegro ineens een stuk verder weg is. De eerste twee ploegen plaatsen zich rechtstreeks, terwijl de nummer drie in aanmerking komt voor de play-offs.

De Montenegrijnse voetbalbond kreeg eveneens een geldboete van 50.000 euro en een voorwaardelijke straf van een thuisduel zonder publiek extra. De Russen kregen vanwege hun aandeel in de ongeregeldheden een boete van 25.000 euro.

Door de beslissing van de UEFA ziet de stand in Groep G van de EK-kwalificatiecampagne er nu als volgt uit:

1. Oostenrijk 5-13
2. Zweden 5-9
3. Rusland 5-8
4. Montenegro 5-5
5. Liechtenstein 5-4
6. Moldavië 5-1

Kroatië
De UEFA heeft verder besloten dat Kroatië zijn thuispartij op 12 juni tegen Italië moet afwerken zonder publiek. De supporters hadden zich tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen (5-1) flink misdragen. Voor onder meer de racistische geluiden vanaf de tribunes en het afsteken van vuurwerk kregen de Kroaten ook nog eens boetes van in totaal 55 duizend euro.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.